Eesti suurim tuulefirma on asunud ka päikest püüdma

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nelja Energia juhatuse esimees Martin Kruus (keskel)
Nelja Energia juhatuse esimees Martin Kruus (keskel) Foto: Mihkel Maripuu

Praegu Eesti suurimaks tuuleenergia tootjaks peetav ja äsja Lätti pelleti toomise ning koostootmisjaama rajanud Nelja Energiaga seotud investeerimisettevõte püüab ka päikest.

Tallinnas tegutsev ja Nelja Energia aktsionäridega seotud investeerimisettevõte Marble Invest OÜ tütarettevõte Ubik Solutions valmistas koostöös TTÜ teadlastega uudse päikeseenergia muunduri, mis on mõeldud väiksematele päikeseenergia lahendusele, vahendab Äripäev.

«Päike ja tuul on mõnes mõttes konkurendid, aga praktikas tegutsevad paljuski eri nišis. Kui tuuleenergia on suurenergeetika tootmisviis, siis päikeenergia on pigem väike ehk hajutav energeetika, kus tarbija ise toodab energiat,» rääkis Nelja Energia juhatuse esimees Martin Kruus.

TTÜ 2016. aasta teadlane ja Ubiku tehnoloogiajuht Dmitri Vinnikov selgitas, et Ubiku toode on tema pikaajalise teadustöö väikelaps. «Kolme aastaga oleme edukalt jõudnud lõpptulemuse lähedale ning tuleb tunnistada, et maailmas teist sellist lahendust ei ole, see on täiesti unikaalne,» on Vinnikov veendunud.

Loe lähemalt Äripäevast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles