USA keskpank hakkab bilanssi kokku tõmbama

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA föderaalreservi juht Janet Yellen.
USA föderaalreservi juht Janet Yellen. Foto: Yin Bogu/SIPA/Yin Bogu/SIPA/Scanpux

Samal ajal kui Euroopa Keskpank (EKP) ei andnud nädal aega tagasi mitte mingisugust vihjet selle kohta, millal ja mis moel hakatakse varaostuprogrammi ehk rahatrükki koomale tõmbama, on USA keskpank (Föderaalreserv ehk Fed) meist mitu sammu ees. Kolmapäeval andis Fed teada, et rahapoliitika hakkab tasapisi liikuma normaliseerumise poole ehk keskpank hakkab bilansimahtu vähendama.

Finantskriisi puhkemisest saadik kestnud pretsedenditus mahus väärtpaberite ost ehk rahatrükk on paisutanud kolme suurema keskpanga – EKP, Föderaalreservi ja Jaapani keskpanga – kogu bilansimahu veidi üle kolmelt triljonilt dollarilt 2007. aastal kuni 13,5 triljoni dollarini selle aasta mais.

2007. aastal, enne finantskriisi oli Föderaalreservi bilansimaht alla triljoni, Jaapani keskpangal umbes triljon ja EKP-l 1,5 triljonit dollarit. Tuntud ökonomisti Edward Yardeni andmetel on Fedi bilansimaht praeguseks kasvanud 4,4 triljoni, Jaapani keskpangal 4,5 triljoni ning Euroopa Keskpanga bilanss 4,6 triljoni dollarini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles