Eesti IT-firma rakendus aitab kliimaleppeid sõlmida

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kliima.
Kliima. Foto: AFP / Scanpix

Eesti tarkvarafirma Helmes tegi rahvusvahelisele Energiaagentuurile energiaandmete haldus- ja müügiplatvormi, mida kasutatakse näiteks nii maailma naftahindade kui kliimakokkulepete kujundamiseks.

Helmese tiimijuhi Martin Leeti sõnul koondab rakendus üle maailma energiakandjaid puudutava statistika, mida kasutavad suured naftariigid ja organisatsioonid nii poliitikate kui hindade loomiseks.

«Uus rakendus on senisest täpsem ja kiirem ning võimaldab luua efektiivsemat energiapoliitikat. Näiteks kasutatakse meie süsteemi kogutud andmeid üleilmsete kliimakokkulepete kujundamiseks,» rääkis Leet.

«Lisaks riikidele kasutavad rakendust ka erasektor ja energiaettevõtted. Selle põhjal tehakse turuanalüüse, mis mõjutavad energiakandjate hindasid päikeseenergiast kivisöeni. Samuti hinnatakse näiteks süsihappegaasi paiskamist atmosfääri eri energiasektorite poolt,» ütles Leet. 

Praegu arendab Helmes süsteemi järgmist osa, mis võimaldab erinevatel organisatsioonidel energiaandmeid lihtsalt kätte saada ning nende andmete müügi pealt teenib Energiaagentuur ka päris suurt raha.

«Kui Energiaagentuur teenib andmete vahendamisest tänu paremale keskkonnale näiteks kümme protsenti rohkem käivet, siis on nad kordades arendusele kulunud eelarve juba tagasi teeninud,» ütles Leet.

Helmes võitis Energiaagentuuri rahvusvahelise hanke ning neid teenindab 7-liikmeline eestlastest koosnev meeskond.

Rahvusvaheline Energiaagentuur (IEA) on energiaküsimustega tegelev valitsustevaheline organisatsioon peakorteriga Pariisis.

Tegemist on Majandusliku Koostöö ja Arengu Organisatsiooni (OECD) autonoomse organisatsiooniga, mis loodi 1974. aastal ajendatuna globaalsest naftakriisist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles