Kiviõli keemiatööstus ähvardab kaevandusloata jäädes uksed sulgeda

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiviõli keemiatööstus.
Kiviõli keemiatööstus. Foto: Mihkel Maripuu

Kiviõli keemiatööstuse juhid kordasid eile taas ähvardust, et kui kohus ei anna neile kaevandusloa vaidluses õigust, sulgevad nad uksed ja saadavad 656 töötajat laia maailma endale uut ametit otsima.


Maaomanikud, kelle valdus asub Kiviõli keemiatööstusele lubatud põlevkivikarjääri alal või naabruses, üritavad kohtus tühistada ettevõtte kaeveluba. Märtsi algul otsustaski Tallinna halduskohus esmase õiguskaitse korras kaeveloa tühistada.

Eile teatas tööstus, et vaidlustas õiguskaitse ringkonnakohtus. Et oma seisukohale kaalu anda, saatsid nii omavalitsustegelased kui ka ettevõtte töötajad kohtunikele pöördumise, milles kaitsevad ettevõtte õigust põlevkivi kaevandada.

«Tehase sulgemine toob meile kaasa väga rasked tagajärjed, kuivõrd Kiviõlis ja Kohtla-Järvel ning lähiümbruses on uue töökoha leidmine võimatu. Samuti ei ole meie väljaõpet, töökogemust, vanust arvestavaid töökohti. Meil on perekonnad, lapsed, kodud Kiviõlis,» seisab kohtunikele ja valitsusele saadetud kirjas.

Kiviõli keemikute ametiühingu peausaldusisiku Viive Kravinski teatel kirjutas pöördumisele alla üle 1500 inimese – nii tehase töötajad kui ka Sonda ja Kiviõli elanikud.

Kiviõli keemiatööstus taotleb kaevandamisõigust maardlas, millest saaks 22 miljonit tonni põlevkivi. Sellist kogust on keeruline hoomata. Ütleme siis teisiti: vaidlus käib kolme miljardi krooni ehk ligi 200 miljoni euro pärast.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles