Töötukassa tahab jätta töötukindlustusmakse määra muutmata

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töötukassa Pärnumaa osakond.
Töötukassa Pärnumaa osakond. Foto: MAILIIS OLLINO/PRNPM/EMF

Eesti Töötukassa nõukogu tegi valitsusele ettepaneku jätta töötuskindlustusmakse määr järgmiseks neljaks aastaks senisele tasemele ehk 2,4 protsendile, millest töötajad tasuvad 1,6 protsenti ja tööandjad 0,8 protsenti.

«Töötukassa jätkab järgnevatel aastatel töötajatele täiendus- ja ümberõppe pakkumist järjest suuremas mahus, mis võimaldab erialase hariduseta ning aegunud oskustega töötajatel oma kvalifikatsiooni töötuskindlustuse vahendite abil parandada,» ütles töötukassa nõukogu esimees Peep Peterson pressiteates.

«Inimeste oskuste parandamine on selgelt investeering majandusse, mitte üks kulurida eelarves. Nii otsustas täna nõukogu üksmeelselt, et maksumäär peab jääma senisega samale tasemele,» lisas Peterson.

2,4% maksemääraga oleks 2018. aastal töötuskindlustuse kogutulud 181 miljonit eurot, töötuskindlustuse kulud aga moodustaksid 184,4  miljonit eurot. Prognoosi kohaselt kulub järgmisel aastal töötuskindlustushüvitisele 59,8 miljonit eurot, koondamishüvitisele 14,7 miljonit eurot ja maksejõuetushüvitisele 4,1 miljonit eurot.

Lisaks sotsiaalmaks hüvitistel kokku 14 miljonit eurot. Tööotsijate ja töötute teenustele on järgmisel aastal töötuskindlustusvahenditest kasutada 25,9 miljonit eurot, lisaks 15,5 miljonit töötavatele inimestele suunatud töötust ennetavatele meetmetele ning 4,9 miljonit töövõimereformi sihtgrupi teenustele - kokku 46,3 miljonit eurot.

Arvestades kõigi töötuskindlustusvahendeid puudutavate tulude ja kuludega väheneks prognoosi järgi 2018. aastal töötukassa varad 3,4 miljoni euro võrra. Oodatav netovara väärtus on 2018. aasta lõpuks 706,9 miljonit eurot. Eelmise aasta lõpu seisuga oli töötukassa netovara väärtus 694,3 miljonit eurot.

Järgnevatel aastatel vähenevad töötuskindlustusvahendid igal aastal suurusjärgus 1 kuni 8 miljonit eurot ning prognoosiperioodi lõppedes ehk 2021. aasta lõpuks on oodatav netovara väärtus 695,6 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles