Maailma tehnoloogiapealinn lukustab tänasest rattaid eestlaste nutilahendusega

Aivar Pau
, tehnikaportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bikeep rattaparkla
Bikeep rattaparkla Foto: Bikeep

Eestist alguse saanud startup-ettevõtte Bikeep nutika rattaparkla lahendused on nüüdsest maailma tehnoloogiapealinna San Francisco metroojaamas testimiseks üles seatud.

San Francisco lahe ääres paiknev suurim ja legendaarseim  ühistranspordisüsteem Bay Area Rapid Transit District (BART) paigaldas nimelt esimese nutiparkla lahenduse 16th Street metroojaama ette. Katseperioodil on parkla kasutamine korraga 24 tundi tasuta, tuleb end vaid BARTi veebis registreerida ning olemas peab olema vaid klipper-kaart – seesama, mida reisijad kasutavad metrooga sõitmisel.

Tavapärast ja mitte eriti turvalist rattalukku pole rattureil enam vaja kaasas vedada – seda asendavad nüüd Bikeepi «rakmed».  Bikeepi tegevjuhi Kristjan Lindi sõnul on need varustatud teraslattidega, valjuhäälse alarmi, turvaettevõttele signaali edastava lahenduse ning valvekaameraga.

«Senise miljoni rattaparkimise jooksul pole ette tulnud ühtegi rattavarguse juhtumit,» ütles Lind.

Lähiajal paigaldatakse sarnane parkla ka Pleasant Hilli jaama ette.

«Tegu on Bikeepi seni suurima edulooga – aastas teenindab BART 126 miljonit reisijat,» rõõmustas Kristjan Lind.

Tema sõnul  jõuti mullu septembris sõlmitud lepinguni BARTiga tänu toimivale lahendusele, mis on tõestanud ennast mitmes Euroopa linnas. Samaväärseid alternatiive eestlaste loodud nutikale rattaparklale sisuliselt ei leidu.

Bikeep on seni saanud vaid 100 000 dollari suuruse investeeringu, kuid plaanib sel aastal koguda 2 miljoni dollari suuruse lisa.

«BARTi eesmärk on Bikeepi abil lahendada jalgrattavarguste probleem. Süsteem hakkab tööle sarnaselt Tallinnas juba toimiva ühistransporti integratsiooniga, kus inimesed saavad ratast parkida kohaliku klipper-kaardiga, mida nad kasutavad transpordisüsteemi sisenemisel. Selles mõttes oli Tallinn nende jaoks eeskujuks,» selgitas Lind.

Bikeepi peakontor ongi kolinud San Fransiscosse.

Kohalikule uudisteagentuurile antud intervjuus tõdes BARTi jalgrattavaldkonna juht Steve Beroldo, et kuna jalgrattavargused üha sagenesid, tuli midagi ette võtta.

«Samal ajal kui inimesed muutuvad teadlikumaks, kuidas oma jalgrattaid lukustada, muutuvad teised omakorda osavamaks nende lukkude murdmisel. Bikeep võib olla jäämäe tipuks, kasutades tehnoloogiat, mis aitab jalgrattaid turvaliselt lukustada,» sõnas ta eastbaytimes.com´ile.

Bikeepi süsteem on täna juba toimivana üleval ka mitmes asukohas San Jose’s.

Bikeep on 2013. aastal loodud nutikas rattaparkla, mis kasutab kõrgtugevat terast ja tarka tehnoloogiat, et lukustada  jalgratta raam ja esiratas. Ratta lukustamiseks piisab mobiilikõnest või RFID-kaardist. Enam ei pea kaasas kandma isiklikku rattalukku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles