Rüütmanni TR Majade pankrotipesast saab esialgu raha tagasi Nordea

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rüütmann oli edukas automüüja.
Rüütmann oli edukas automüüja. Foto: Peeter Langovits

Endise autoärimehe Toomas Rüütmanni pankrotis firma OÜ TR Majad pankrotimenetluse esialgse jaotusettepaneku järgi saab raha tagasi Nordea pank.

TR Majade pankrotihalduri Oliver Ennoki sõnul tähendab esialgne jaotusettepanek seda, et vaidlused nõuete üle on veel kohtus pooleli, kuid kuna pandipidaja Nordea pandiese, kinnistu Paides aadressil Prääma 9 on müüdud, siis saaks Nordea selle alusel oma raha praegu kätte.

«Muud vaidlused nõuete üle jätkuvad ning lõplik jaotuskava esitatakse lõplikus jaotusettepanekus,» ütles Ennok BNS-ile.

Tema sõnul on TR Majade pankrotimenetluses esitanud suurima võlanõude SEB pank, nõue tuleneb lunastamata jäänud TR Majade võlakirjadest. Ennoki sõnul on SEB nõude osas vaidlus pooleli riigikohtus.

SEB teatas 2009. aasta lõpus, et hüvitab TR Majade võlakirju omanud investoritele neisse võlakirjadesse investeerimisest tekkinud kahju kokku summas 11,3 miljonit eurot. Summa koosnes 100 protsendist võlakirjade nominaalväärtusest ning võlakirjadelt maksmisele kuulunud intressist. Võlakirjade maht nimiväärtuses oli 10 miljonit eurot ja intressimäär 10 protsenti.

TR Majadel oli oma praeguseks pankrotis tütarfirma Margea Investi vastu 9,2 miljoni kroonine nõue, kuid see müüdi enne pankrotimenetluse algatamist Renaldo Invest OÜ-le. Ennok märkis sel teisipäeval, et praegu on maakohus rahuldanud hagi nõude tagasivõtmiseks TR Majad OÜ-le, kuid kohtu otsus pole veel jõustunud.

Rakvere Põhjakeskuse kinnistuid omanud Margea Investi pankrotihaldur Tarmo Villman ütles teisipäeval BNS-ile, et ettevõtte pankrotimenetlus on pooleli ja jätkub. Nõudeid on võlausaldajad esitatud 126,7 miljoni krooni ulatuses. Suurima nõude on esitanud Kobe Asset 5 OÜ, mis omandas Margea Investilt Rakvere Põhjakeskuse kinnistud ning müüs need edasi Balti Teenused OÜ-le.

Villman märkis, et nõude on esitanud ka TR Majad.

Margea Investi varaks on Villmani sõnul erinevad nõudeõigused, mille hetkeväärtus on teadmata ja mis ei ole veel müüki läinud.

Villman lisas, et Margea Investi Rakvere Põhjakeskuse kinnistute müügi osas toimub tehingu asjaolude analüüs. BNS-i küsimusele, kas kinnistute müük võis olla ettevõttele ebasoodne tehing, vastas Villman, et ta ei esita kahjulikkuse küsimuses enne kõigi asjaolude selgumist oma seisukohta. "Enne analüüsi valmimist ja enda jaoks kõikides asjaoludes selguse saamist ma muude küsimuste osas hetkel oma seisukohta ei esita, hetkeseisukoht võib osutuda ekslikuks."

Villman lisas, et Margea Invest ei ole esitanud kinnistute müügi tagasipööramiseks hagi Kobe Asset 5 OÜ vastu.

Viru maakohus kuulutas Margea Investi pankroti välja 2010. aasta novembris. TR Majad läks pankrotti 2008. aasta lõpus.

2010. aasta veebruaris läks pankrotti Peugeot'de müügiga tegelenud AS Kommest Auto, mille omanik on TR Majad. SEB vahendusel toimunud TR Majad võlakirjade müügist saadud 156 miljonit krooni kasutas Rüütmann 2007. aasta suvel Kommest Auto ostmiseks Soome korporatsioonilt SOK-lt. Rüütmann ostis ettevõtte väidetavalt 180 miljoni krooni eest ning plaanis selle kohe 240 miljoni krooni eest kindlale ostjale edasi müüa. Meedia andmetel said Rüütmanni plaanid tagasilöögi, kui Kommest Auto "kindel" ostja tehingust loobus.

Kuna TR Majad ei suutnud SEB vahendusel emiteeritud võlakirju lunastada, üritas SEB võlakirjade katteks olnud Kommest Autot tulutult mitmel korral müüa. SEB taotles ka Rüütmanni eraisiku pankroti, kuid riigikohtuni jõudnud vaidluses jäi peale Rüütmann.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles