Maria Alajõe sai Mektory direktoriks ilma avaliku konkursita (13)

Aivar Pau
, tehnikaportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaak Aaviksoo.
Jaak Aaviksoo. Foto: Liis Treimann

Tallinna Tehnikaülikool (TTÜ) täitis innovatsiooni- ja ettevõtluskeskuse Mektory juhi koha ilma avaliku konkursita, kui võttis sellele kohale riigikogu kantselei juhi kohalt juulis lahkuva ja Ermamaa skandaaliga mullu avalikkuse tähelepanu alla sattunud Maria Alajõe.

«TTÜ innovatsiooni- ja ettevõtluskeskuse Mektory direktori koht täideti sihtotsingu tulemusena,» ütles Postimehele TTÜ rektor Jaak Aaviksoo.

Tema sõnul kasutab ülikool mitteakadeemiliste ametikohtade täitmiseks nii sihtotsingut kui avalikke konkursse.

«Antud juhul viidi läbi sihtotsing, arvestades keskuse üsna spetsiifilist innovatsiooni ja ettevõtlusarenduse suunitlust,» lisas rektor. «Kinnitan, et Maria Alajõel on selles valdkonnas silmapaistev kogemus, aga ka usaldusväärne maine meie põhiliste partnerite silmis.»

Haridusministeerium: meie põhimõte on konkurss

Haridus- ja teadusministeeriumi personaliosakonna juhataja Margot Saluse märkis, et töölepingu seaduse kohaselt ei ole töölepinguliste kohtade täitmiseks vajalik konkursi korraldamine.

«Ministeeriumis on siiski üldpõhimõte täita ka töölepingulised töökohad konkursi teel,» ütles Saluse Postimehele.

Sihtotsingut kasutatakse tema sõnul juhtudel, mil teenistuskoht eeldab töötaja spetsiifilisi teadmisi või kogemusi. «Kas konkreetsel juhul on otstarbekam viis töötaja leidmiseks avalik konkurss või sihtotsing, seda otsustab asutuse juht,» lisas ta.

Alates 14. augustist Mektory direktorina tööle asuv Maria Alajõe on 2012. aastast riigikogu kantselei direktor, kuid ei osutunud märtsis sellele kohale tagasi valituks. Enne seda oli ta Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) juhatuse liige, kus sattus mullu sügisel avalikkuse tähelepanu alla, kui EAS küsis presidendiametist lahkunud Toomas Hendrik Ilveselt Ärma talu haldavale firmale OÜ Ermamaa eraldatud toetusest tagasi vaid 10 protsenti ehk 19 039 eurot.

Varem juhtis Alajõe majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi siseturuosakonda ning oli mitme riigile kuuluva äriühingu nõukogu liige. Ta on kuulunud ka Euroopa Kemikaaliameti haldusnõukokku.

Alajõe lõpetas Tallinna Tehnikaülikooli majandusmagistrina 1996. aastal, tal on ka bakalaureuse- ja magistrikraad õigusteaduses.

TTÜ Mektory eelmine direktor Tea Varrak on alates märtsi lõpust haridus- ja teadusministeeriumi kantsler.

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles