Kiviõli linnapea: kõik sõltub praegu kohtuotsusest

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiviõli keemiatööstuse peakorsten, kust tuleb musta suitsu.
Kiviõli keemiatööstuse peakorsten, kust tuleb musta suitsu. Foto: Erakogu

Kiviõli linnapea Dmitri Dmitrijevi sõnul on nad kõiki osapooli põlevkivitehase võimaliku sulgemise tagajärgedest teavitanud, kuid nende käed on seotud ning edasine sõltub kohtuotsusest.

Kui läheb täide kõige mustem stsenaarium ja Kiviõli Keemiatööstus tõepoolest suletakse, on see Dmitrijevi sõnul piirkonnale väga valus löök: koondamise tagajärjel kaotaks töö 656 inimest, Kiviõli linna- ja Sonda vallavalitsuse eelarvelised vahendid väheneksid 15-30 protsenti ning lisaks lõppeks ka koostöö linna kütmise osas, mis omakorda tähendaks linnaelanikele soojaarvete tõusu kuni 50 protsenti. Samuti satuks Sonda vallas küsimärgi alla kooli ja lasteaedade toimimine.

«Meie oleme praegu kõiki osapooli teavitanud, millised oleksid tehase sulgemisel tagajärjed. Meie käed on seotud ja me ei saa kohtu ega kellegi teise eest otsustada. Edasine ei sõltu enam meist,» nentis linnapea.

Tema kinnitusel on nad ka tehase juhtkonnaga korduvalt suhelnud, kuid nende sõnum on selge: kui nad vajalikke põlevkivikoguseid kätte ei saa, hakkab ettevõte töötama kahjumis ning neil pole mõtet jätkata.

Dmitrijevi sõnul aga ei jätku piirkonnas praegugi paljudele tööd ning kui korraga lisandub veel üle 600 töötu, siis muutub olukord juba väga keeruliseks. «Ilmselt paljud lähevad ära. Lisaks kardan, et kuritegevus võib tõusta,» märkis linnapea.

Kiviõli Keemiatööstuse (KKT) probleemid on tekkinud seoses põlevkivi lõppemisega Põhja-Kiviõli esimeses karjääris. Kaevandamise alustamist Põhja-Kiviõli teises karjääris aga takistab maaomanike vastuseis kaevandamisele riigile kuuluvatel maadel.

Kohus on hetkel kaevandamise Põhja-Kiviõli teises karjääris kohtuotsusega peatanud. KKT juhtkonna väidete kohaselt ei suuda Eesti Energia kaevandused ettevõtet vajalikul määral spetsiifilise õlikiviga varustada ning see tähendab, et kui probleemile kiiremas korras lahendust ei tule, sulgeb KKT tehas mais uksed ja tehase taaskäivitamine hiljem on praktiliselt võimatu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles