See juhtus siiski: Google kirjutas Eestile viisakuskirja, aga tal kulus selleks pool aastat

Aivar Pau
, tehnikaportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rainer Vakra
Rainer Vakra Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Maailma suurimal tehnoloogiahiiul kulus pool aastat ning mitmeid otseseid ja avalikke tähelepanujuhtimisi, et vastata Eesti riigikogu keskkonnakomisjoni ettepanekule muuta Google Maps oluliselt täpsemaks.

Riigikogu keskkonnakomisjon ja selle aktiivselt valimisteks valmistuv esimees Rainer Vakra tegid nimelt 18. jaanuaril Google’ile ametliku ettepaneku asuda oma kaardilahendustes kasutama vahetult Eesti maa-ameti infosüsteemi, et neis oleks kajastatud alati värskeimad andmed meie tänavate, majade ja teede kohta.

Vastust aga ei tulnud ega tulnud ja nii tõstatus teema nii meedias kui neil, kel tehnoloogiaettevõttega muud sidemed. Paistab, et sellest oli abi, kuna selle nädala teisipäeval kell 17.42 laekus Vakra tööpostkasti kauaoodatud kiri. Saatjaks Zoltán Szilágyi, kes peab Google’i Šveitsi kontoris rahvusvaheliste partnersuhete mänedžeri ametit.

Mis kirjas kõige olulisem: Szilágyi andis teada, et Google on meie maa-ametiga ühenduses, et oma kaardilahendust täpsemaks muuta. Samas palus ta riigikogu liikmelt kannatust, kuna töö käivat. Ta märkis, et Google’i aluskaart on üles ehitatud enam kui 1000 era- ja avaliku sektori kaardilahendusele.

Foto: Kuvatõmmis

Eesti maa-aamet ja Google sõlminud juba mais 2014 litsentsilepingu, mis tehnoloogiaettevõttele meie ADSi kasutamist vabalt võimaldab.

Rainer Vakral endal oli Google’i vastuse üle hea meel.

«Rõõm on tõdeda, et keskkonnakomisjoni kirjale saabus ametlik vastus, Meenutan, et saatsime ametliku pöördumise Google’i piirkondlike juhtide poole, sest inimesed eksivad Eestis reisides. Ja põhjuseks on, et vaatamata koostööleppele juba 2014. aasta mais pole senini Google maa-ameti poolt igakuiselt tasuta allalaadimiseks tehtud muudatusi kasutusele võtnud,» ütles Vakra Postimehele.

Vakra sõnul on viimastel aastatel uusi maju kerkinud nagu seeni, arvukalt on rajatud ka uusi tänavaid, millest aga päris suurt osa Google ei kajasta või teeb seda valesti.

«Meie eesmärk oli, et vähemasti Eesti haldusjaotuse muudatused jõuaksid õige pea ka Google'i rakendusteni ja et inimesed võimalikult vähe teel eksleksid ja valesse kohta satuksid. Loodame, et selle vastuse valguses hakkavad asjad kiiremini liikuma,» märkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles