Ernst&Young: Eesti majandus kasvab euroriikidest kõige kiiremini

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ernst&Youngi ja Oxford Economicsi värskest euroala majandusprognoosist selgub, et Eesti eeldatav majanduskasv tuleb sel aastal 4,3 protsenti ning 2012.-2015. aastal keskmiselt 5 protsenti, mis teeb meist kõige kiiremini kasvava majandusega riigi euroalal.

Kokkuvõttes kasvab eurotsooni majandus aga oodatust aeglasemalt.


«Uuringutulemused näitavad, et euroala SKT eeldatav kasv tuleb tänavu vaid 1,5 protsenti, tuleval aastal aga 1,7 protsenti, mis on palju aeglasem tempo, kui majandustsükli praeguses faasis nägema on harjutud,» märkis Ernst&Young ASi partner Ivar Kiigemägi.

«Nagu ka mullu, tuleb SKT kasv peamiselt ekspordist, kuna maailmamajandus jääb endiselt elujõuliseks – seda eelkõige arenevate turgude ja USA toel. Siiski seisab eurotsoon silmitsi selliste keerukate probleemidega nagu riigivõlad, poliitiline ebastabiilsus ja hinnatõusud ning selline majanduskliima pidurdab jätkuvalt äriinvesteeringuid ja sellest tulenevalt uute töökohtade loomist.»

Tallinnas Eurozone Forecasti tulemusi kommenteerimas käinud Oxford Economicsi makromajanduse uuringute direktor Scott Livermore’i sõnul kujuneb euroala uusim riik Eesti järgmiseks neljaks aastaks bloki kõige tugevamaks tegijaks. «See, et erasektoris kaks aastat reaalpalkasid ja hindu langetati, lisaks veel sügavad kärped riigisektoris, on andnud Eesti konkurentsivõimele tugeva süsti, tuues kaasa ekspordi jõulise taastumise,» märkis Livemore. «Ekspordibuum lükkab Eesti SKT kasvu tänavu üle 4 protsendi ja pole kahtlust, et eurotsooniga liitumine on eestlaste tarbijausaldusele head mõju avaldanud.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles