Välismaistest ehitustöölistest maksab Soomele makse alla protsendi

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehitustööline
Ehitustööline Foto: SCANPIX

Soome ehitussektoris töötas mullu 30 000 välismaalast, kellest vähem kui üks protsent maksis riigile makse.

Ehitussektoris nõutakse seadusandluse karmistamist, et üha suurenev välismaalastest ehitustööliste hulk saaks normaalset palka ja tasuks riigile ka makse.

Aamulehti kirjutas, et ehitusobjektidel välismaist tööjõudu kontrollinud ametnikud leidsid palgaga seotud probleeme seitsmel juhul.

«Mõnes kohas jäid põhipalgad alla töölepingus ettenähtud töötasudele. Mõnes kohas on makstud vaid viie-kuue euro suurust tunnipalka,» rääkis välistööjõudu kontrolliva töörühma liige Raimo Pohjola ehitajate ametiühingust (Rakennusliitto).

Töörühm tõstatas ühe probleemina maksud, mida praeguse süsteemi abil ei kogune. Seaduse järgi peab välismaalane ise endast maksuametile märku andma, kui tööülesandeid jagub enam kui pooleks aastaks.

Pohjola sõnul maksis mullu Soome riigile makse umbes 200 välismaist ehitustöölist, mis moodustab üldarvust (30 000) vähem kui ühe protsendi.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles