Nafta hind ületas 120 dollari lati

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nafta ületas 120 dollari lati.
Nafta ületas 120 dollari lati. Foto: Steven Senne/AP

Naftahinnad hüppasid esimest korda alates 2008. aasta keskpaigast üle 120 dollari barrelist, kuna Liibüa muredele lisandus naftasektori streik väikeses Aafrika riigis nimega Gabon.

Katkestused leidsid aset ajal, mil Atlandi ookeani vesikonna naftatöötlemistehased tõstavad tootmisvõimsust, kuna ees ootab nn sõiduhooaeg ehk suvepuhkuste periood, mil USA bensiininõudlus järsult tõuseb.

Ameeriklasi ootavad pikad autosõidud löövad aga üles kvaliteetse, kerge ja madala väävlisisaldusega toornafta hinnad.

Kuigi naftastreigid on Lääne-Aafrikas suhteliselt levinud nähtus ja Gabon on väike tootja, on seekordne ajastus eriliselt valus – seda eriti Liibüa konflikti ja Lähis-Ida rahutuste kontekstis.

Londonis tõusid maikuise Brent nafta hinnad börsipäeva jooksul korraks lausa 120,63 dollari peale barrelist, hiljem läks must kuld kaubaks 120,13 dollariga barrelist.

New Yorgis kujunes maikuise West Texas Intermediate nafta hinna laeks 108,78 dollarit barrelist.

Total ja Shell teatasid eile, et nafta tootmine Gabonis on seiskunud, kuna terve naftasektor streigib.

Tavaliselt pumbatakse Gabonis ligikaudu 240 000 barrelit päevas.

Londoni börsil noteeritud naftafirma Tullow ütles, et nende tootmine Gabonis on «täielikult segi paisatud».

Gaboni riiklik naftatootajate organisatsioon NOOW alustas 31. märtsil määramata tähtajaga streiki, eesmärgiga sundida valitsust vähendama naftatööstuses töötavate välismaalaste hulka.

Gaboni valitsus sõlmis mullu naftatöötajatega kokkuleppe, et võõrtööliste osakaalu piiriks naftatööstuses saab 10 protsenti ning kõik juhtivad kohad antakse kohalikele inimestele.

Seadus jäi aga ratifitseerimata.

Liibüast tuleb praegu vaid «naftanire», samas kui kriisieelselt oli toodang 1,6 miljonit barrelit päevas.

Société Générale naftaanalüütik New Yorgis Michael Wittner kirjutas klientidele, et «Liibüa kriis ning rahutus olukorra pärast Lähis-Idas ja Põhja-Aafrikas on lisanud naftahindadele geopoliitilise riski-juurdehindluse kujul 15-20 dollarit barreli kohta».

Ta kirjutas, et «Liibüa ja Lähis-Ida tõttu» kujuneb Brent nafta hinnavahemikuks 110-125 dollarit barrelist.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles