Molycorp: Silmet töötab hästi ja omab häid töötajaid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Molycropi juht Mark Smith.
Molycropi juht Mark Smith. Foto: MARK BLINCH/REUTERS

Seni ekspeaminister Tiit Vähi kontrolli all olnud haruldaste metallide tootja AS-i Silmet enamusosaluse omandanud USA börsifirma Molycorp juht Mark A. Smith kiitis esmaspäeval toimunud telefonikonverentsil korduvalt Silmeti töötajate kogemusi ja ettevõtte töö tulemusi.

Smith märkis, et Silmeti toodangu kvaliteet on väga kõrge ja tehas töötab hästi. Suuremaid investeeringuid Sillamäel asuv tehas ei vaja ja selle käimashoidmiseks pole vaja suuri kulutusi teha.

Silmeti ost annab Molycorpile võimalusi sünergia leidmiseks viimase Californias asuva tootmisüksusega.

Smithi sõnul ei müü Silmet toodangut mitte pikaajaliste lepingutega, vaid hetkel turul kehtivate hindadega. Kuna hinnad tõusevad, on see Molycorpi jaoks väga soodne olukord. Silmet on juba võitnud sellest, et ostis toorainet eelmise aasta lõpul, kui selle hind oli praegusest märksa madalam.

Vastates küsimusele, kas Molycorp kavatseb teha investeeringuid tootmisvõimsuste suurendamiseks Silmetis, ütles Smith, et ruumi poolest on selleks võimalused olemas, kuid see eeldab põhjalikku analüüsi ja mingeid otsuseid selles osas tehtud ei ole. Silmeti tootmismahtu on teatud ulatuses võimalik suurendada ka olemasolevate seadmete baasil.

Smith rääkis analüütikutele, et lühiajaliselt on Silmeti ost Molycorpi jaoks oluline täiendava tootmisvõimsuse lisandumise seisukohast, kuid pikaajaliselt on oluline just Silmeti töötajate kogemused haruldaste metallide tootmisel.

Lisaks märkis Smith ära Eesti soodsa maksusüsteemi, kus ettevõttesse jäetud kasumit ei maksustata.

Silmet hakkab saama toorainet nii uue omaniku California kaevandusest, ent jätkab selle ostmist ka teistelt pakkujatelt, näiteks Venemaalt.

Molycorp teatas esmaspäeval, et omandas 90 protsenti Silmetist, tehingu väärtus on ligikaudu 89 miljonit USA dollarit.

Molycorpi aktsia hind tõusis esmaspäeva hommikul enam kui seitse protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles