Piimatööstused ja toiduliit kutsuvad suhkrumaksu menetlemist peatama

Mirjam Mäekivi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piimatooted
Piimatooted Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

Toiduliit ja Eesti piimatöötlejad Valio, Farmi, Tere ning Saaremaa Delifood saatsid rahandusministrile ja riigikogu rahanduskomisjonile pöördumise, milles väljendasid nördimust otsuse üle lisada magustatud jookide nimistusse ka piimatooted. Tööstused teevad ettepaneku eelnõu menetlemine sellisel kujul peatada.

Pöördumise koostajate hinnangul on rahandusministeeriumi otsus lisada piimatooted magustatud jookide nimekirja üllatav, kuna piimatooted on väärtuslikud esmavajalikud toiduained, mis peaks kuuluma tervislikult toituva inimese toidulauale. Sel põhjusel loetakse piima ja meiereitooteid ka toiduks, mitte joogiks.

Tööstuse esindajate sõnul on magustatud jookide maksu väljatöötamisega kiirustatud ning mööda on mindud kõikidest olulistest hea õigusloome alastest nõuetest: pole koostatud väljatöötamiskavatsust ja mõjuanalüüse ning maksumäärad on tuletatud riigieelarvelistest ootustest.

«Magustatud jookide maksu kehtestamine piimatoodetele toob endaga kaasa inimeste toidukorvi kallinemise, mis mõjutab eelkõige madalama sissetulekuga inimesi ning kahjustab lisaks tööstustele ka põllumeeste käekäiku,» kirjutavad tööstused oma pöördumises.

Pöördumises märgitakse, et piimatöötlejad on viimase paarikümne aasta jooksul vähendanud lisatud suhkruid vabatahtlikult ligi neljandiku võrra ja seda kavandatakse edaspidigi.

«Piimatoodete puhul mängib olulist rolli neis sisalduv naturaalne piimasuhkur ehk laktoos – tööstused saavad vähendada toodetes üksnes lisatud suhkruid,» kirjutavad tööstused, kelle väitel toob suhkrute kasutamise vähendamine alla kriitilise piiri kaasa ka tehnoloogilised probleemid piimatoodete säilimisega.

«Riik võiks probleemi lahendamiseks maksustamise asemel mõelda märksa rohkem sellele, kuidas tõsta inimeste teadlikust täisväärtuslikust toitumisest ja suunata rahvast rohkem liikuma,» nentisid allakirjutanud.

Rahandusministeerium on teinud ettepaneku kehtestada magusamaks piima baasil valmistatud jookidele, mis sisaldavad suhkrut või magusainet. Sellisteks jookideks on näiteks magusad joogijogurtid, keefirid, samuti magusad taimepiimad, nagu sojapiim.

Kuigi ministeerium soovib piimatooted eelnõusse sisse kirjutada, siis ei tähenda see nende maksustamist, sest riik soovib taotleda neile Euroopa Liidust riigiabi. Kui riigiabi luba ei saada, on kõik need magustatud piimajoogid maksu all. Praegu valmistab rahandusministeerium ette taotlust Euroopa Komisjonile riigiabi loa andmiseks magusate piimajookide ning 100-protsendiliste puu- ja köögiviljamahlade kohta.

Eelnõusse esitatud ettepanekuid arutatakse riigikogu rahanduskomisjonis sel neljapäeval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles