BP lastakse taas Mehhiko lahe kallale

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Greenpeace aktivistid valasid BP logole mullu juulis meeleavaldusel õli ja nõudsid, et BP lahkuks süvamerest
Greenpeace aktivistid valasid BP logole mullu juulis meeleavaldusel õli ja nõudsid, et BP lahkuks süvamerest Foto: SCANPIX

BP hakkab juba juulikuus taas Mehhiko lahes naftat puurima – vähem kui 15 kuud pärast õnnetust, mis võttis elu 11 töötajalt ning tõi kaasa kõige rängema avamerel asetleidnud naftakatastroofi USA ajaloos.

Briti grupp on jõudnud USA regulaatoritega kokkuleppele, et neil lubatakse jätkata 10 olemasoleva puurkaevu puurimist, millega juba enne õnnetust algust oli tehtud ning mida on tarvis, et hoida käimas või suurendada naftatoodangut olemasolevatel platvormidel, ütlesid olukorraga tuttavad allikad.

BP keeldus kommentaaridest.

Vastutasuks puurimisloa pikendamise eest – mis tähendab seda, et BP või «lüüa puuri merre» vaid paar nädalat pärast rohelise tule andmist teistele gruppidele, muuhulgas Chevronile – on BP andnud valitsuse järelevalvele loa ööpäevaringselt tööd kontrollima tulla.

Ühtlasi on BP pidanud esitama üksikasjalised plaanid, mida õnnetuse või eriolukorra puhul ette võetakse. Esitati ka mullusest õnnetusest omandatud õppetundide nimekiri.

Keskkonnagrupid on uudisest rabatud.

«Vaatamata sellele, et BP oma Macando puurkaevuga sisuliselt haua veerel ära käis, jätkab ta riskantsete ettevõtmistega,» ütles Greenpeace’i veteran Ben Ayliffe.

«Strateegiliselt näib uus BP astuvat vana BP jälgedesse.»

Kõik BP olemasolevad puurkaevud on sügavates kohtades.

Uusi uuringulubasid BP-le antud ei ole.

Tegevjuhil Bob Dudley jaoks on diil tõeline suursaavutus, ilmselt rõõmustavad tootmiskasvu väljavaate üle ka investorid.

Enne möödunud aastat tui BP kasv peamiselt USAst. Grupp on lahe suurim litsentsiomanik ning enam kui 20 sealse leiukoha peremees.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles