Isesõitvad autod võivad tulevikus liikluse ummistada

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Isesõitvad testautod.
Isesõitvad testautod. Foto: engadget.com

Kuigi reeglina arvatakse, et isesõitvad autod muudavad liikluse sujuvamaks, siis mitmed eksperdid kardavad, et juhita sõidukid tekitavad ummikuid hoopis juurde. 

Näiteks Google'i asutaja Sergei Brin on öelnud, et isesõitvate autod muudavad liikluse paremaks ja ohutumaks ning vähendavad ummikuid, kuna robotid elimineerivad need vead, mida inimesed tavaliselt autoroolis tegema kipuvad, kirjutab Business Insider. 

Samas rõhutavad eksperdid, kelle hulgas on näiteks USA transpordiinstituudi teadlane Lew Fulton, et isesõitvad autod ei saa ummikuid vähendada, kuna tõenäoliselt hakkab mööda teid ringi vurama suurel hulgal tühje sõidukeid. 

«See on eriti tõenäoline juhul, kui isesõitvatel autodel on eraomanikud, kellel on piiramatu õigus teha oma masinaga seda, mida nad tahvad,» märkis Fulton. Probleemi lahendaks tema sõnul see, kui tühjad isesõitvad autod pandaks tulevikus maksu alla. 

Ta märkis, et näiteks sõiduvahendaja Uber teenus võib tõnu isesõitvatele autodele muutuda niivõrd odavaks, et puudub igasugune stiimul teiste inimestega autot jagada. «Seega on tõepoolest mingisugune hinnastamissüsteem vaja välja mõelda, mis ei soodustaks tühje autosid,» rääkis teadlane. 

Paljud isejuhtivate autode arendajad töötavad välja ka programme, mis võimaldaks sõidukitel vedada ka erinevaid kaupu ja toimetada kohale pakke. See aga võibki viia nö zombistunud autodeni, kus pole ühtegi inimest ja mis ummistavad meie liiklust. 

Näiteks USA Massachussetsi osariik on juba ette valmistanud eelnõu, millega hakatakse tulevikus tühje isesõitvaid autosid maksustama. Nii tuleb zombieauto omanikul maksta riigile 0,025 dollarit ühe sõidetud miili kohta. 

Isesõitvaid autosid arendavad välja praegu mitmed suured tehnoloogiahiiud nagu näiteks Uber ja Google. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles