Eesti riigikogulane: Leedu president on eksiteel ja see teeb kurvaks (6)

Aivar Pau
, tehnikaportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tanel Talve
Tanel Talve Foto: Erlend Štaub

Eesti president, riigikogu esimees ja peaminister peaksid järgmise nädala kohtumistel Eestit külastava Leedu presidendi Dalia Grybauskaitėga selgitama talle e-valimiste turvalisust, arvab parlamendi e-Eesti toetusrühma esimees Tanel Talve.

«Ei kujuta ette, et ükski nendest kohtumisest saaks minna ilma e-valimiste teemata, kuna Grybauskaitė on avalikkusele rääkinud, kuidas e-valimised mõjuvad ebausaldusväärselt, need ei paku anonüümsust ja julgeolekut. Kurb, et meie oluline liitlane on eksiteel, kuid hea, et ta Eestisse visiidile saabub, sest siis saab talle seda kõike selgitada,» ütles Talve.

Ta viitas president Grybauskaitė intervjuule üleeilses Postimehes, kus Leedu riigipea ütles, et ta ei võta küll seisukohta Eesti e-valimiste suhtes, kuid tema arvates on e-valimised ohuks rahvuslikule julgeolekule.

Talve vaidles Leedu presidendile vastu: «Riigid, kes on loobunud e-valimistest turvalisuse põhjustel, ei ole suutnud luua turvalist taristut – ühiskonnas laialt kasutatavat kaugtuvastust. Eesti on selle teinud, ID-kaart ja mobiil-ID on meie valijate jaoks kättesaadavad ja usaldusväärsed. Meil on e-hääletatud kaheksal korral ja ei ainsatki olulist turvaintsidenti.»

«Kui Leedu president nimetab e-valimistele sarnaste süsteemide kasutamist poliitiliselt enesetapjalikuks, siis ma küsiksin: aga e-pangandus, e-maksuamet, e-politsei, e-meditsiin? Hülgame tehnoloogia, purustame masinad ja kui kaugele minevikku siis taandume?» imestas Talve.

Talve sõnul on Eesti aastaid jaganud Leeduga turvaliste e-valimiste lahendusi, mille vastuvõtmine Vilniuses on takerdunud poliitiliste erimeelsuste taha. «Leedu riigipea saaks siin olla kodanikele mugavate ja demokraatiat edendavate turvaliste digilahenduste eestkõneleja.»

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles