Ülirikkad jätavad ligi kolmandiku maksudest maksmata (6)

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rikkad hoiavad maksudest rohkem kõrvale.
Rikkad hoiavad maksudest rohkem kõrvale. Foto: Reuters

Maailma superrikkad ehk umbes 0,01 protsenti inimestest, kellel on varasid enam kui 36 miljonit eurot, jätavad ligi kolmandiku maksudest maksmata.

Mida rikkam on inimene, seda suurem on tõenäosus, et ta varjab oma varasid maksuparadiisides, et pääseda maksude õiglasest maksmisest, selgub Skandinaavia teadlaste tehtud uuringust, mis tugineb nn Panama paberite lekke analüüsil, vahendab Guardian.

Uuringust tuleb välja, et ülirikkad hoiduvad maksude maksmisest 10 korda suurema tõenäosusega kui ülejäänud inimesed. Kõige levinum viis, kuidas maksude tasumisest hoiduda, ongi peita oma rikkust offshore-firmades.

Teadlased leidsid, et näiteks Norras peidavad ligi pooled ülirikkad umbes 50 protsenti oma varadest maksuparadiisides. Samas osutasid nad sellele, et teistes Aasia ja Euroopa riikides on see näitaja ilmselt kõrgem.

Teadlaste sõnul on offshore-turg koondunud erakordselt väikse grupi inimeste kätte, kes saavad lubada endale nõustajaid, advokaate ja pankureid, et vajalikud maksuskeemid välja töötada.

Uuring võttis maksudistsipliini luubi alla vaid Norras, Rootsis ja Taanis, kus need andmed on avalikud. Samas ütlesid uuringu läbiviijad, et tõenäoliselt kordub sama muster ka teistes riikides.  

Uuring tõukus nn Panama paberite skandaalist, kui Panama advokaadibüroost Mossack Fonseca lekkis 2016. aasta alguses umbes 11,5 miljonit dokumenti, millest selgub, kuidas maailma poliitikud, ärimehed, kurjategijad ja tuntud avaliku elu tegelased varjavad oma rikkust maksuparadiisides.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles