Õlleturgu ähvardab kümnendi halvim aasta

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õlletarbimise mahud on languses.
Õlletarbimise mahud on languses. Foto: Georg Kõrre

Inimesed üle maailma joovad üha vähem. Enim on aga langenud just õlleturg, millele ennustatakse tänavu kümnendi halvimat aastat.

Möödunud aastal langes üle maailma alkoholi tarbimine 1,3 protsenti. See on viimase viie aasta kõige olulisem langus, selgub alkoholituru uuringufirma IWSR andmetest, kirjutab Financial Times

Uuringufirma analüütiku Alexander Smithi sõnul on langus üllatav, kuna maailma majandus on hakanud kosuma ja tavaliselt on majanduskasvu ja napsu võtmise vahel selge seos.

«Majanduskasv ja täisealiste inimeste arvu suurenemine peaks alkoholi joomist suurendama, kuid tegelikkus on vastupidine,» ütles ta.

Suurim langus on tabanud just õlleturgu, mis mullu langes 1,8 protsenti. Selle taga oli eeskätt maailma suurima turu Hiina madal müük. Varasemal viiel aastal on keskmine vähenemine olnud 0,6 protsenti. 

Smith arvas, et õlletarbimise languse taga järjest karmistuvad riiklikud regulatsioonid, mis alkoholi tarbimist ja müüki piiravad, samuti majandusraskused uutel turgudel. 

Uuringufirma Bernstein analüütik Trevor Stirling prognoosib lausa, et 2017. aasta tuleb USA õlleturul kõige viletsam aasta pärast 2009. aastat, mil müük langes 2 protsenti.

Seda trendi näitab ka USA käesoleva aasta statistika, mille järgi on müük kukkunud 5 protsenti. Ühelt poolt kaotab traditsiooniline laagerõlu turgu käsitöö- ja gurmeeõlledele, lisaks eelistatakse USAs rohkem kangeid napse, eeskätt Iiri ja USA viskisid. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles