Taanlased hülgavad Tesla (1)

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tesla Model 3
Tesla Model 3 Foto: HANDOUT/REUTERS

Kuigi Taani on tuntud kui rohelise energia suur kasutaja, siis elektriautode müük tegi esimeses kvartalis läbi tohutu languse. 

Elektri- ja hübriidsõidukite müük langes esimeses kvartalis tervelt 60,5 protsenti. Seevastu näiteks Rootsis kasvas see sama ajaga 80 protsenti ja Euroopa Liidus tervikuna 30 protsenti, kirjutab Bloomberg

Varem on taanlased olnud vägagi elektriautode usku. Näiteks 2015. aastal ostsid taanlased tervelt 5298 autot, mida on kaks korda enam kui Itaalias, kus elab 10 korda rohkem inimesi.

Järsu languse statistika põhjustas tõenäoliselt see, et Taani valitsus kehtestas 2015. aastal elektriautodele kõrge impordimaksu, mis varem kehtis vaid bensiini- ja diiselmootoriga sõidukitele. Peaminister Lars Lokke Rasmussen põhjendas seda võrdsete võimaluste loomise ja eelarve täitmise vajadusega. 

See ajas vihale ka maailma tuntuima elektriautode tootja Tesla juhi Elon Muski, kes käis ise Kopenhaagenis kohal ja ähvardas, et see samm viib müügi langusesse. 

Sel kevadel otsustas valitsus aga oma maksumuudatuse ümber vaadata. Kui varem ütles seadus, et elektriautod jäävad maksusoodustuseta aastatel 2016-2020, siis uute reeglite järgi kehtib soodustus kuni 5000 sõidukile, mis müüakse vahemikus 2016-2018. 

Aastal 2019 see reegel aga kaob ning siis võetakse kasutusele taas nii-öelda vana süsteem, kus elektriautodele kehtivad taas maksusoodustused hoolimata sellest kui palju masinaid müüakse. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles