Leht: Soome ehitusobjektidel registreeriti sadu palkadega seotud segadusi

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
IKEA lipud
IKEA lipud Foto: SCANPIX

Soome piirkondliku haldusameti (AVI) kontrollreidid tõid esile välismaiste töötajate õiguste rikkumisi, mis tulid ilmsiks näiteks segaste töölepingute, kahtlaselt väikeste palkade ja kindlustuse puudumise kujul.

AVI esindajate kontrollkäigud näitavad, et ehitussektoris rikutakse välismaalastest töötajate õigusi, kirjutab tänane Aamulehti.

AVI andmetel kontrolliti mullu Soomes töötavaid välismaalasi kokku 1496 korral. Enam kui paarisaja juhtumi puhul ei olnud töölepingu ja palgaga kõik korras.

Dokumentidest ilmneb, et probleeme polnud mitte üksnes väikestel ehitusobjektidel. Nii näiteks külastasid inspektorid Pirkanmaal IKEA kaubamaja ehitust neli korda, Nokial olevat Kodin Terra ehitust kolm korda. Mõlema ehitusobjekti kontrollimine tõi kaasa politseiuurimise.

S-Gruppi kuuluva Kodin Terraga seotud kahtlused puudutavad elektritöid teinud alltöövõtjat Keila Elektritööde ASi. AVI raporti järgi maksti firma 13-le töötajale oluliselt väiksemat kuupalka, kui tööleping seda ette nägi.

Politsei pole uurimise käigu kohta seni mingit teavet jaganud. Peatöövõtjaks kõnealusel objektil oli SRV asunnot Oy.

IKEA kaubamaja ehitusel Pirkanmaal puudutas uurimine Ungari firmat ScanSign Kft. Samal objektil oli segadusi Eesti firma Kontek Int ASiga, kuna septembris 2009 oli 14 töötaja põhipalk madalam, kui töölepingus oli ette nähtud, kirjutab Aamulehti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles