Need kümme sõda on läinud USA-le kõige rohkem maksma (7)

Eva-Lotta Kivi
, Teemaveebide toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Heinz-Jürgen Göttert/Scanpix

Viimase paarisaja aasta jooksul on Ameerika Ühendriigid olnud pidevalt segatud mõnda sõtta. Milline sõdadest on läinud neile aga kõige rohkem rahaliselt maksma?

10. koht – Ameerika-Mehhiko sõda (1846-1848)

Kümnendal kohal on 19. sajandi keskpaigas toimunud Ameerika-Mehhiko sõda. USA maksumaksjale läks sõda maksma umbes 2,4 miljardit dollarit.

Tegu oli konfliktiga Mehhiko ja Ameerika Ühendriikide vahel, mis järgnes Texase annekteerimisele USA poolt 1845. aastal.

Texas kuulus pikalt Mehhiko valduste alla, kuid 1836. aasta revolutsiooni käigus Texas iseseisvus. Mehhiko ei tahtnud seda tunnustada ja konfliktid jätkusid. Lõpuks annekteerisid Texase Vabariigi Ameerika Ühendriigid. See viis USA ja Mehhiko vahelise sõjani.

9. koht – Ameerika iseseisvussõda (1775-1783)

Paljud arvavad, et see algas iseseisvusdeklaratsiooni allkirjastamisega 4. juulil 1776. aastal. Tegelikult tuleks Ameerika iseseisvussõja alguseks lugeda 1775. aasta aprilli, kui Briti väed üritasid Massachusettsis kolonistidelt relvi ära võtta ja vahistada nende juhte.

13 kuud hiljemad kirjutati alla iseseisvusdeklaratsioonile, millega kuulutati 13 Põhja-Ameerika kolooniat iseseisvaks ja loodi Ameerika Ühendriigid. Iseseisvussõda lõppes aga alles 1783. aastal Pariisi rahu sõlmimisega.

USA-le läks iseseisvussõda maksma umbes sama palju, kui Mehhiko-Ameerika sõda ehk hinnanguliselt 2,4 miljardit dollarit.

8. koht – Hispaania-Ameerika sõda 1898. aastal

Hispaania oli esialgu sõjajalal hoopis Kuubaga. Kuuba kuulus varem Hispaania kolooniate alla, kuid 1895. aastal ta iseseisvus. Hispaania ei olnud sellega rahul.

Lõpuks sekkus kahe riigi konflikti USA, kes asus toetama Kuubat. Algas sõda, mis nõudis Ameerika Ühendriikidelt ligikaudu 9 miljardit dollarit.

7. koht – Ameerika Ühendriikide kodusõda (1861-1865)

Kodusõda puhkes eelkõige orjanduse probleemi pärast. Ühel pool olid lõunaosariigid, kes pooldasid orjandust ja teisel pool põhjaosariigid koos president Abraham Lincolniga, kes olid selle ära keelamise poolt.

Kartuses, et Lincoln keelab orjanduse ära, lahkusid USA koosseisust mitmed lõunaosariigid ja moodustasid uue Ameerika Riikide Konföderatsiooni.

Sõda kestis viis aastat ja läks maksma umbes 80 miljardit dollarit.

Foto:
Foto: Foto: akg-images/Scanpix

6. koht – Lahesõda (1990. aasta august-1991. aasta veebruar)

Tegu oli konfliktiga  Iraagi ja koalitsioonivägede vahel- viimase koosseisu kuulus ka USA. Sõda algas 1990. aasta augustis operatsiooniga „Kõrbekilp“, mille käigus üritati vabastada Iraagi poolt annekteeritud Kuveit. Reaalne sõjategevus koalitsioonivägede poolt algas aga alles 1991. aasta jaanuaris, mil korraldati massiivne pommitamine, mis kestis pisut üle kuu.

USA jaoks läks Lahesõda hinnanguliselt maksma umbes 102 miljardit dollarit.

5. koht – Esimene maailmasõda (1914-1918)

Esimene maailmasõda algas juba 1914. aastal, kuid USA sekkus sõjategevusse alles 1917. aastal. Umbes kaheksateistkümne kuuga suutis USA kulutada sõjale aga umbes 334 miljardit dollarit.

4. koht – Korea sõda (1950-1953)

Tegu oli konfliktiga Lõuna- ja Põhja-Korea vahel. USA koos veel 15 riigiga toetas sõjas Lõuna-Koread. Nõukogude Liit ja Hiina olid aga Põhja-Koread toetaval positsioonil. Maksma läks see sõda USA-le hinnanguliselt 341 miljardit dollarit.

3. koht – Vietnami sõda (1955-1975)

Vietnami sõda on USA ajaloo suuruselt kolmas sõda. Sarnaselt Vietnami sõjale toetas USA sõjas Lõuna-Vietnami ja Nõukogude Liit koos Hiinaga Põhja-Vietnami.

USA ei suutnud Lõuna-Vietnami aga võiduni siiski aidata ning kommunistlik Põhja-Vietnam ühendas riigi. Vietnami sõda oli USA suurim tagasilöök külma sõja jooksul. Raha panustasid Ameerika Ühendriigid sõjategevusse umbes 738 miljardit dollarit.

2. koht – Sõda terrorismi vastu

USA terrorismivastane võitlus algas aktiivselt pärast 2001. aasta 11. septembri terrorirünnakuid. 2010. aasta seisuga on terrorismivastaseks võitluseks kulunud hinnanguliselt 1,6 triljonit dollarit.

Foto: 
Foto: Foto: Marty Lederhandler/AP

1. koht – Teine maailmasõda (1939-194)

Kõige enam raha nõudnud sõda Ameerika Ühendriikide jaoks on hetkel Teine maailmasõda. Lisaks ligi 4 triljoni dollari kulutamisele, kaotas USA ka vähemalt 400 000 sõjameest.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles