Kaubanduskoda ei toeta viieaastaste kontsernilaenude maksustamist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaubandus-Tööstuskoja peadirektor Mait Palts.
Kaubandus-Tööstuskoja peadirektor Mait Palts. Foto: Toomas Tatar

Kaubandus-tööstuskoda ei toeta valitsuse kava maksustada panditulumaksu alternatiivina kontsenrisiseseid laene, mille tähtaeg on enam kui viis aastat, leides jätkuvalt, et seadusemuutmise asemel tuleks probleemidega sisulisemalt tegelema hakata.

«Mitteametlikult on esitatud igasuguseid versioone, kuidas probleemi lahendada. Kuid kuna kõikide puhul on põhiprobleem jäänud samaks nagu oli ka seaduseelnõu juures, siis ei ole meil olnud võimalik neid toetada,» ütles kaubandus-tööstuskoja peadirektor Mait Palts.

Ta lisas, et koda jääb endiselt oma põhiseisukoha juurde, et probleemidega lahendamiseks on vaja nendega tegeleda, mitte muuta seadust.

Eesti Tööandjate Keskliit pole valitsuse uue plaani osas veel seisukohta kujundanud.

Peaminister Jüri Ratase sõnul plaanib riik varem kavandatud panditulumaksu asemel maksustatakse tulumaksuga kontsernisisesed laenud, mida pole tagasi makstud viie aasta jooksul.

«Praeguse seisu järgi töötame suunas, et kõik ema- ja niinimetatud sõsarühingutele antud laenud deklareeritakse, kehtestatakse üldine kuritarvituse vastane säte, mille rakendamiseks koostatakse juhend. Kui laenu pole tagasi makstud viie aasta jooksul, siis käsitletakse laenu kasumi jaotisena ning maksustatakse tulumaksuga,» kirjutas Ratas Eesti Tööandjate Keskliidule ja Eesti Kaubandus-Tööstuskojale.

«Tulumaksu idee kohaselt peaks maksustama kasumit seal, kus see luuakse. Kui emaettevõte võtab tütarettevõttest teenitud kasumi tagasi laenuna ja investeerib selle mujale, siis pole kasumi maksukohustuse edasi lükkamine täitnud Eesti huve. Jaotamata kasumi maksuvabastuse idee kohaselt peaks Eestis teenitud kasumi maksuvabastus teenima ikkagi Eesti huve,» ütles peaminister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles