Valitsus plaanib maksustada viieaastased kontsernisisesed laenud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Jüri Ratas.
Peaminister Jüri Ratas. Foto: Liis Treimann

Peaminister Jüri Ratase sõnul plaanib riik varem kavandatud panditulumaksu asemel maksustada tulumaksuga kontsernisisesed laenud, mida pole tagasi makstud viie aasta jooksul.

"Praeguse seisu järgi töötame suunas, et kõik ema- ja niinimetatud sõsarühingutele antud laenud deklareeritakse, kehtestatakse üldine kuritarvituse vastane säte, mille rakendamiseks koostatakse juhend. Kui laenu pole tagasi makstud viie aasta jooksul, siis käsitletakse laenu kasumi jaotisena ning maksustatakse tulumaksuga," kirjutas Ratas Eesti Tööandjate Keskliidule ja Eesti Kaubandus-Tööstuskojale.

Kuigi valitsus on loobunud senisel kujul panditulumaksu kehtestamisest, on praegune raamistik laenude ja kasumisjaotuse eraldamiseks Ratase sõnul siiski ebapiisav.

"Tulumaksu idee kohaselt peaks maksustama kasumit seal, kus see luuakse. Kui emaettevõte võtab tütarettevõttest teenitud kasumi tagasi laenuna ja investeerib selle mujale, siis pole kasumi maksukohustuse edasi lükkamine täitnud Eesti huve. Jaotamata kasumi maksuvabastuse idee kohaselt peaks Eestis teenitud kasumi maksuvabastus teenima ikkagi Eesti huve," ütles peaminister.

Varem plaanis valitsus kehtestatada panditulumaks teatud kontsernisisestele laenudele, samuti kontsernikonto kaudu tehtavatele finantseerimistehingutele, kui need on tehtud eesmärgiga laenata Eestis teenitud kasumit teistele kontserni ühingutele.

Seda ideed kritiseerisid tugevalt erinevad ettevõtlusorganisatsioonid, märkides, et see kahjustab olulisel määral Eesti ettevõtluskeskkonda. Eelmisel nädalal otsustas valitsus ideest loobuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles