Grybauskaitė: e-valimised kujutavad ohtu rahvuslikule julgeolekule (13)

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu presidet Dalia Grybauskaitė
Leedu presidet Dalia Grybauskaitė Foto: Georg Kõrre

Venemaa üha agressiivsema käitumise taustal näib eestlastele suurt eneseuhkust pakkuvate e-valimistele kasutamine poliitiliselt enesetapjaliku käitumisena, rääkis tuleval esmaspäeval Eestisse riigivisiidile saabuv Leedu president Dalia Grybauskaitė Postimehele.

Mis puudutab energeetikasõltumatust, siis pole Balti riikidel Grybauskaitė sõnul kehtivat kokkulepet, mille kohaselt peaks regionaalne LNG-terminal kerkima Soome lahe kaldale. Eestisse, kus gaasi tarbimine väheneb ja eelistatakse taastuvenergiat, poleks Leedu presidendi hinnangul LNG terminali rajamine majanduslikult mõttekas, sest Klaipeda terminal suudab teenindada kõiki Balti riike.

Eestis on ühise Euroopa raudtee Rail Balticu rajamine tekitanud palju teravaid arutelusid. Milline on teie nägemus riskidest, et Euroopa Liit ei jätka suurprojekti rahastamist oodatud mahus, ehitamine kallineb ja vedusid ei tule lõpuks piisavalt?

Teie poolt nimetatud kaalutlused tõusevad arutluse alla iga majandusliku investeerimisprojekti puhul. Vastuste otsimisel me peame vaatama, kas me ootame ennekõike majanduslikku kasumlikkust või midagi enamat. Euroopa Liit finantseerib ennekõike riikidevahelisi projekte ja tavaliselt neid, mis pole tavapäraste investeerimisvahenditega majanduslikult tasuvad.

Kui me vaatama meie kolme Balti riigi võimalusi, siis oma vahenditega me pole suutelised rajama raudteed, mis tuleks turupõhiste arvutustega toime.

Kui me vaatame Rail Balticut, siis pole see üksnes majanduslik projekt, vaid ettevõtmine,  mis peab toetama integratsiooni, reisimist, kultuurivahetust. Me vajame seda raudteed mitte üksnes kolmele riigile vaid viiele, sest sellega haakuvad ka Poola ja Soome. Tegemist on just sellise ettevõtmisega, mis vajab Euroopa toetust.

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles