Investorite lemmikud on FANG ja FAAANG

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pm

Investeerimisspetsialistidele meeldivad akronüümid. Kui eelmise kümnendi esimesel poolel küsiti ükskõik milliselt Eesti investeerimisspetsialistilt, kuhu tasuks investeerida, vastasid kõik nagu ühest suust: KIE. See lühend tähendas Kesk- ja Ida- Euroopat. Meie piirkonda loeti 1990. aastate lõpus ja sel sajandil enne finantskriisi suure potentsiaaliga ja stabiilseks investeerimispiirkonnaks.

Eelmisel kümnendil oli maailmas kõige kuumem tähekombinatsioon BRIC, mis moodustus nelja riigi, Brasiilia, Venemaa, India ja Hiina inglisekeelsete nimede esitähtedest.

Termini võttis kasutusele tuntud ökonomist Jim O’Neill, kes toona oli investeerimispanga Goldman Sachs peaökonomist. Just BRICi riike peeti selle sajandi alguskümnendil maailmamajanduse kasvumootoriks, mõned ökonomistid ennustasid, et Hiina ja India mööduvad USAst ning tõrjuvad selle aastaks 2050 suuruseks kolmandaks majanduseks maailmas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles