Varem laenamist pooldanud Vitsur: nüüd tuleb seda põhjalikult kaaluda (2)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heido Vitsur.
Heido Vitsur. Foto: Eero Vabamägi

Varem laenu võtmist ja riiklikke investeeringuid toetanud majandusanalüütik Heido Vitsur leiab praegu, 4,4 protsendilisele majanduskasvule otsa vaadates, et see ei pruugigi nii hea idee olla. 

«Laenu võtmist majanduskasvule lisastiimuli andmiseks tuleb ilmselt nüüd põhjalikult kaaluda. Kui meie majandus nüüd niigi jõuab täieliku hõivatuse tasemele, siis lisastiimulist kasu ei ole,» ütles majandusekspert. 

Tema sõnul võib see endaga kaasa majanduse konkurentsitingimuste ja majanduskeskonna tasakaalu halvenemise. Sama seisukohta on väljendanud ka näiteks Eesti Pank. 

«Samas ei saa täielikult välistada, et meil oleks praegu otstarbekohane teha mingisuguseid investeeringuid, mida korraliste tulude arvel teha pole võimalik,» märkis ta, lisades, et kogu poliitika muutmine ainult ühe kvartali tulemuste põhjal pole siiski kuigi mõistlik.

Üle viie aasta kiireimat kvartaalset majanduskasvu kommenteerides ütles Vitsur, et ta ootas küll korralikku tulemust, kuid 4,4 protsenti oli selge üllatus. Tema sõnul on tegemist laiapõhjalise kasvuga, mida mõjutab eelkõige parem väliskeskkond. «See on märgiks, et kauaoodatud kasv võib ka edaspidi jätkuda,» märkis ta. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles