Wall Streeti hiiglane maksab trahvi rämpsvõlakirjade eest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
JPMorgan Chase'i peahoone New Yorkis.
JPMorgan Chase'i peahoone New Yorkis. Foto: SCANPIX

Investeerimispank JPMorgan Chase peab lähedalseisvate allikate sõnul läbirääkimisi USA finantsjärelevalvega (SEC), et klaarida kohtuväliselt süüdistused, nagu oleks pank krediidikriisi künnisel eksitavalt ülikeerukaid kinnisvaralaenudega tagatud võlakirju turustanud.

Allikate sõnul võib laenuandja jõuda SECiga kokkuleppele juba paari nädala jooksul.

Kui see tõesti nii läheb, siis lõpeks vähemalt JPMorgani jaoks üks neist «regulatiivsetest luupainajatest», mis Wall Streetilt kriisi kiiluvees unerahu on röövinud.

Nii SEC kui JPMorgan keeldusid kommentaaridest.

JPMorgan on vaid üks paljudest pankadest, mis riskantsete kinnisvaralaenudega seotud võlakirjade ehk nn CDOde kokkuklopsimise ja turundamise pärast uurimise alla on sattunud. (CDO - Collateralized Debt Obligation, mida võib lihtsustatult tõlkida kui rämpslaenudel põhinevatest rämpsvõlakirjadest kokku pandud rämpsvõlakirjad – toim.)
Mullu soostus Goldman Sachs maksma 550 miljonit dollarit, klaarimaks süüdistusi, mille kohaselt ta «unustas» investoreid informeerida, et tehingut kokku panna aidanud riskifond panustas ise kõnealuste CDOde põrumisele.

Ühtlasi tunnistas pank, et oli teinud «vigu» CDOde turundamisel. Tookord kaebas SEC kohtusse ka võlakirjade müügimehe Fabrice Tourre, keda süüdistas inimeste petmises.

Tourre leiab, et on süütu, ning on asunud võitlusse selle tõestamise nimel.

Finantskriisi ajal konstrueeritud CDOde pärast on kohtukutsed saanud praktiliselt kõik suuremad Wall Streeti pangad.

Üldiselt arvatakse, et enamik panku üritab süüdistusi ära klaarida, enne kui need avalikustatakse – vältimaks selliseid suhtekorralduslikke probleeme, millega Goldman pärast SECi kohtuistungit maadlema pidi.

JPMorgani puhul uurib SEC peamiselt seda, kas pank teavitas investoreid, et portfelli aitas kokku panna riskifond nimega Magnetar, mis ise panustas erinevate portfelli pistetud väärtpaberite kukkumise peale.

Kui eluasemeturg kokku varises, kaotas JPMorgan nimetatud CDOdelt (mida kutsuti nimega Squared) 880 miljonit dollarit.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles