Ametiühingud ettevõtlussektori kasumist: nüüd võib palku tõsta

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palk
Palk Foto: Priit Simson

Ametiühingute Keskliidu (EAKL) hinnangul võimaldab ettevõtlussektori kasumi kasv enam investeerida töötajate heaollu ning edasisse palgatõusu.

«Ettevõtlussektori kasumi kasv on rõõmustav uudis, sest kasumi kasvades saavad ettevõtted investeerida enam oma ettevõtmise edendamisse ja ka oma töötajate heaolu kasvu, ehk siis muu hulgas nii nende jätkuvasse koolitamisse kui ka palgatõusu,» ütles EAK-i palgasekretär Kaja Toomsalu BNSile.

Kui investeeringud tehakse targalt, peaks see Toomsalu hinnangul tagama nii produktiivsuse kasvu kui olema ka jätkusuutlik. «Võrreldes eile avaldatud keskmise palga kasvu aeglustumisega selgub, et vaatamata levinud väidetele, et palgad on kasvanud liiga kiiresti, ei ole asi siiski päris nii,» märkis Toomsalu.

«Tegevusalade lõikes oli palgakasv erinev, kasvades mõnel tegevusalal möödunud aasta esimese kvartaliga võrreldes vähem ja teisel rohkem kui keskmine ettevõtlussektori tööviljakus 8 protsenti. Töötajate esindajana oleme huvitatud, et lisandväärtuse kasvust saaksid alati õiglase osa ka töötajad, selle lisandväärtuse loojad,» ütles Toomsalu.

EAKLi esimehe Peep Petersoni sõnul seal teisipäeval avaldatud ettevõtlussektori kasumi statistika esmaspäevase palgakasvu statistika uude valgusse. «Palk kasvab aeglasemalt kui tööviljakus. Rõõmustan ja tunnustan ettevõtjaid tootlikkuse ning investeeringute mahu kasvu eest. Kutsun panustama töötajate koolitusse, et tõus oleks püsiv,» ütles ta.

Ettevõtlussektori kogukasum kasvas statistikaameti andmetel esimeses kvartalis 18 protenti 612 miljoni euroni ja investeeringud 28 protsenti 573 miljoni euroni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles