Tallinnas toimub järgmisel nädalal ajalooline sündmus (1)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Panga president Ardo Hansson.
Eesti Panga president Ardo Hansson. Foto: Sander Ilvest / Postimees

Järgmisel neljapäeval alates kella poole neljast on kogu maailma finantsturgude tähelepanu koondunud Tallinna reaalkoolile, kus toimub Euroopa Keskpanga (EKP) nõukogu istungi järgne pressikonverents. Tallinna tulevad kõigi euroala 19 riigi keskpanga juhid ning EKP juhatus eesotsas president Mario Draghiga. Istungi ettevalmistustest ja meie majanduse olukorrast räägib Eesti Panga president Ardo Hansson.

Istungijärgsest pressikonverentsist teevad otseülekande telekanalid Bloomberg, CNBC ja võib olla veel mõned. Turud ootavad vihjeid EKP varaostuprogrammi ehk rahatrüki lõpetamise kohta, mistõttu see, mida Draghi ütleb, paneb liikuma euro kursi ja Euroopa börsid. Investoritele tähendab see miljoneid või miljardeid eurosid, dollareid või jeene. Märkimisväärset mõju avaldavad Tallinnas tehtavad otsused ka meie eluasemelaenude intressidele.

-Ega ma ei eksi, kui ütlen, et see Euroopa Keskpanga Tallinna istung on rahareformi ja eurole ülemineku järel Eesti Panga ajaloos tähtsuselt kolmas sündmus?

Sümboolselt on see kindlasti väga oluline. Esimest korda toimub Euroopa Keskpanga nõukogu koosolek Eestis ja see on sündmus, mis toimub kord kahekümne aasta jooksul. Loodame, et suudame pakkuda tehniliselt väga hästi ettevalmistatud koosolekut. Siia tuleb palju inimesi, loodame, et osalejad jäävad rahule ja et saame neile ka veidi Eestit tutvustada. Paljudele osalejatele on kindlasti esimene kord siin olla.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles