Eesti Post lõpetab postkontorites lehtede müügi (1)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Abja-Paluoja postkontor on 10.–23. juulini suletud.
Abja-Paluoja postkontor on 10.–23. juulini suletud. Foto: Elmo Riig / Sakala

Eesti Post ehk Omniva tõmbab postkontorites pakutavate teenuste ringi koomale ja lõpetab seal peagi ajalehtede ning ajakirjade üksikmüügi. 

«Perioodika üksikmüügi mahud postkontorites on niivõrd väikesed, et tänasel päeval kulub edasimüügi tegevusele rohkem, kui me sellest tulu saame,» rääkis Omniva postiäri valdkonna juht Mari Allese.

Allese viitas viletsale koostööle OÜ-ga Lehepunkt, kes vastutab selle eest, et ajalehed-ajakirjad jõuaksid igal hommikul trükikodadest supermarketitesse, kauplustusse, postkontoritesse ja mujale.

Ühelt poolt sai Omniva perioodika üksikmüügist liiga väikest vahendustasu. «Lisaks sellele oli ka protsess, mida perioodika üksikmüügi juures nõutakse, nii mahukas ega sobi kokku igapäeva postiasutuse töö korraldusega,» märkis ta. 

«Kuna need tingimused meie jaoks jätkuvalt halvenenud ning korduvatel läbirääkimistel pole suudetud kokkuleppele jõuda, siis otsustasime teenuse lõpetada,» selgitas Allese.

Lehepunkti tegevjuht Kristo Heinmaa ütles samuti, et koostöö lõppes, kuna kaks osapoolt ei jõudnud edasistes koostöötingimustes kokkuleppele. Ta ei soovinud neid tingimusi täpsustada.

Eesti Ajalehtede Liidu (EALL) tegevdirektor Mart Raudsaar leidis, et perioodika kadumine postkontoritest on väga ootamatu ja kindlasti ebameeldiv samm. Põhjus lihtne, tema sõnul jääb inimestel, eriti maapiirkondades, lihtsalt üks koht vähemaks, kust ajalehti-ajakirju soetada. 

«Eks me peame asuma mõlema poolega läbirääkimistesse. Tahame kaaluda alternatiive ja vaadata, mida teha annab. See pole õige, et sellest pole isegi meediafirmasid teavitatud," rääkis Raudsaar.

Kuigi Omniva lõpetab perioodika üksikmüügi, on jätkuvalt võimalik nii postkontorites kui ka postipunktides vormistada perioodika- ning ajalehetellimusi.

«Kui postkontorist ajalehtede ning ajakirjade ostmine on peaaegu olematu, siis koju tellib perioodikat endiselt märkimisväärne hulk inimesi,» märkis Mari Allese.

Perioodika ja ajalehtede üksikmüügi lõpetamine toimub kolmes etapis - osades postkontorites lõppes see juba aprilli alguses, kuid augusti alguseks on edasimüük lõpetatud kõigis postkontorites üle Eesti.

Omnival on üle Eesti 319 postiasutust, neist 142 postkontorid ja 177 postipunktid.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles