Maksuekspert: panditulumaksuga võib minna nagu OÜtamisega

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maksuekspert Lasse Lehis.
Maksuekspert Lasse Lehis. Foto: Tiina Kõrtsini / Õhtuleht

Eesti Maksumaksjate Liidu juhatuse liikme Lasse Lehise sõnul võib valitsus hakata kasumi maksuvabalt väljaviimise probleemi lahendama samamoodi nagu OÜtamist. 

«Panditulumaksu osas saab alternatiiv olla see, mida kõik kriitikud enam-vähem ühest suust on korranud – et praegune seadus võimaldab maksuametil kaasusepõhiselt läheneda ja patustajad korrale kutsuda,» ütles Lehis.

Lehise hinnangul võib see sarnane olla OÜtamise ehk tegeliku töösuhte varjamise probleemi lahendamisega: maksuamet saadab laiali kirjad, kus kutsub ettevõtet nõustamisele. «Nimekiri suurematest laenajatest on ju teada,» põhjendas ta. 

Teatavasti otsustas valitsus möödunud nädalal, et panditulumaksu seni kavandatud kujul ei tule. Samas lubas peaminister Jüri Ratas, et Eestis teenitud kasumi väljaviimine välismaale maksuvabalt ei saa olla aktsepteeritav, mistõttu tuleb teha teatud muudatused seadusandlusesse.

Mis puudutab muudatusi aga teistes valitsuse uutes maksudes, siis riigieelarve kogumahtu arvestades on Lehise sõnul tegu suhteliselt väikeste summadega. Seetõttu võib järeldada, et kulude kärpimise kaudu on teoreetiliselt võimalik auk täita.

«Põhiline probleem on pigem poliitilist laadi, kuna paljudel kuludel on erakonna «silt» küljes ja koalitsioonipartnerid ei pruugi olla nõus taganema oma lubadustest, mille nad koalitsioonilepingusse on sisse surunud,» rääkis Lehis. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles