Lätlased vaidlevad tervisekindlustuse üle

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lätlased
Lätlased Foto: Tairo Lutter

Läti peaministri Māris Kučinskise juhitud töörühma ettepanek kehtestada kohustuslik tervisekindlustus on üks halvimaid valikuid, ütles riigi tervishoiuminister Anda Čakša.

Čakša ütles esmaspäeval usutluses Läti raadiole, et Kučinskise töörühma ettepanek on üks halvimaid ning süvendaks ebavõrdsust, mistõttu tuleks leida lahendus, mis kohtleb kõiki elanikke võrdselt.

«Minu hinnangul peaks tervishoiurahastus tulema tavalistest maksudest, mistõttu on hea mõte allokeerida osa sotsiaalmaksust tervishoidu. Üks protsent ei ole muidugi piisav, aga see oleks algus ja tulevikus saaks seda tõsta. Valides selle mudeli peaks tervishoiusektori eesmärkide saavutamiseks allokeerima vähemalt 5 protsenti sotsiaaleelarvest tervishoidu,» ütles Čakša.

Sotsiaalministeerium on aga sotsiaaleelarvest 1 protsendi tervishoidu panustamise vastu, samas kui Läti Töötajate Konföderatsioon ja Läti Kaubandus- ja Tööstuskoda on sotsiaalmaksu tõstmise vastu.

Peaminister Kučinskise juhitud töörühm tegeleb alternatiivide otsimisega ning möödunud nädalal ütles Kučinskis, et kaalutakse kohustusliku tervisekindlustuse kehtestamist. Plaani kohaselt peaks kõik elanikud maksma kuus näiteks 20 eurot kindlustust. Kaalutakse ka astmelist kindlustusmaksu.

Rahandusminister Dana Reizniece-Ozola ütles, et kuna siiani on kõik töörühma liikmed pakkunud oma isiklikke ideesid ja tuleb leida üksmeel üldistes põhimõtetes, on vara rääkida kindlatest mudelitest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles