Tööpuudus on Poolas nii väike, et paneb muretsema

Adele Johanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Beiersdorfi tehas Poolas
Beiersdorfi tehas Poolas Foto: SCANPIX

Väikese tööpuuduse põhjuste hulgas on väljarände tõttu vähenenud tööealine elanikkond, madal tööjõus osalemise määr ning langetatud pensioniiga. 

Selle aasta veebruaris ja märtsis oli Eurostati andmetel töötus Poolas 5,3 protsenti, mis on üks Euroopa Liidu madalamaid näitajaid.

«Tööpuudus on langenud nii madalale, et valitsus peaks murelikult kaaluma, kuidas see mõjutab majanduskasvu,» rääkis Societe Generale SA ökonomist Jaroslaw Janecki. Täna on Poolas ettevõtetel küll raske sobivaid töötajaid leida, kui samas ei ole see palgakasvule kuigi palju kaasa aidanud.

Enam kui 2 miljonit poolakat on riigist lahkunud pärast ühinemist Euroopa Liiduga 2004. aastal. Neid, kes oleksid nõus minema välismaale tööle, on umbes 3 miljonit.  Poolas töötab samal ajal umbes miljon ukrainlast, kes aitavad töökäte väljavoolu kompenseerida.

Tööjõus osales aga eelmise aasta viimases kvartalis ainult 56,3 protsenti tööealisest elanikkonnast. Sellel aastal aga väheneb tööealine elanikkond veelgi 80 000 inimese võrra, kuna pensioniiga riigis langes. Iga 100 töötaja kohta on Poolas nüüd 28, 2050. aastaks aga juba enam kui 50 pensionäri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles