Eesti firmade ehitusmahud tegid viimase viie aasta suurima kasvu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehitusplats Tallinnas.
Ehitusplats Tallinnas. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Eesti ehitusettevõtted ehitasid 2017. aasta esimeses kvartalis eelmise aasta sama kvartaliga võrreldes Eestis ja välisriikides kokku 20 protsenti rohkem.

Vaid Eesti ehitusturgu arvesse võttes kasvasid ehitusmahud 18 protsenti. Tegemist on suurima ehitusmahtude kasvuga viimase viie aasta jooksu, teatas statistikaamet.

Esimeses kvartalis ehitati omal jõul 453 miljoni euro eest, sellest hooneid 343 miljoni ja rajatisi 110 miljoni euro eest. 2016. aasta esimese kvartaliga võrreldes suurenes hoonete ehitamine 16 protsenti ning rajatiste ehitamine enam kui kolmandiku võrra.

Kohaliku ehitusturu kasvule aitas kaasa rajatiste ehitus, mis pöördus pärast 2014. aastal alanud langust taas kasvule. Seni ehitusturgu põhiliselt elavdanud hoonete ehitamine jätkas kasvutrendi ka käesoleva aasta alguses. Võrreldes eelmise aasta sama perioodiga kasvasid hooneehitusmahud nii uusehituse kui ka remondi- ja rekonstrueerimistööde osas.

Välisturul tegutsevate Eesti ehitusettevõtete ehitusmaht suurenes 2016. aasta esimese kvartaliga võrreldes ligi poole võrra põhiliselt hooneehitustööde mahu kasvu tulemusena. Välisriikidesse tehtud ehitusmahtude osatähtsus kogu ehitusmahus oli tänavu esimeses kvartalis 11 protsenti.

Ehitisregistri andmetel lubati 2017. aasta esimeses kvartalis kasutusse 1264 uut eluruumi, mida on 271 eluruumi rohkem kui aasta varem samal ajal. Pooled valminud eluruumidest asuvad Tallinna korterelamutes.

Nõudlus uute hea asukohaga kvaliteetsete elamispindade järele püsib. 2017. aasta I kvartalis väljastati ehitusluba 1764 eluruumi ehitamiseks, mida on üle kolmandiku rohkem kui mullu esimeses kvartalis. Eelistatuim elamutüüp oli korterelamu.

Kasutusse lubati 264 mitteelamut kasuliku pinnaga 265 000 ruutmeetrit. Enim lisandus uut kaubandus- ja laohoonepinda. Võrreldes 2016. aasta esimese kvartaliga suurenes nii kasutusse lubatud mitteelamute pind kui ka maht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles