Trasbergi neli soovitust, mida teha Eestis maksudega (2)

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viktor Trasberg
Viktor Trasberg Foto: Andres Ehrenpresis

Majandusteadlane Viktor Trasberg soovitab klassikalist ettevõtete kasumimaksu ja progresseeruvat tulumaksu.

Trasberg ütleb, et vastupidiselt tänasele olukorrale Eestis, kus maksupoliitika süvendab olukorda, mis hoiab palga madalana ja hinnad kõrged, meeldib talle isiklikult vastupidine olukord ja nii teeb ta neli ettepanekut, mida teha Eesti maksudega, vahendab Äripäev.

«Esimene asi on see, et tuleb pool ettevõtte sotsiaalmaksust viia indiviidi maksukohustuseks,» ütleb Trasberg, soovitades mudelit, kus 15 protsenti sotsiaalmaksust maksab tööandja ja ülejäänud töötaja.

«Teiseks, tuleb ära lõpetada idaslaavilik proportsionaalne tulumaks,» sõnab majandusteadlane, märkides, et praegu pole ühtegi maksuteoreetilist argumenti, mis meil peaks olema selline primitiivne ja ebaefektiivne tulumaks.

«Kolmandaks, indiviidi tasandil suurem tulude maksustamine võimaldaks ka tarbimismaksud konkurentsivõimelisemaks alandada ja vähendada tarbijate moonutuslikku käitumist,» lisab Trasberg.

«Neljandaks, ka klassikalise ettevõtte kasumimaksu sisseseadmisest ei ole pääsu,» lausub majandusteadlane, olles veendunud, et ettevõtted, kes ei panusta ühiskonna arengusse oma kasumi jagamise kaudu, ei vääri ühiskonna usaldust ega respekti.

Loe lähemalt Äripäevast.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles