Sotsid juba lubatud palgatõusude ärajätmisega ei nõustu

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Koalitsioonipartnerid on valmis arutama Isamaa ja Res Publica Liidu uue esimehe Helir-Valdor Seedri ettepanekut jätta ära keskvalitsuse töötajate 2,5-protsendiline palgakasv, kuid juba välja lubatud palgatõusude ärajätmisega sotsid kindlasti ei nõustu.

Riigikogu sotsiaaldemokraatide fraktsiooni liige Helmen Kütt ütles Seedri ettepanekut kommenteerides rahvusringhäälingu raadiouudistele, et enne rahandusministeeriumi uusi arvutusi ja erakondade omavahelisi kokkleppeid on seda ettepanekut vara käsitleda.

Samas rõhutas ta, et kindlasti ei tohi selliseid ettepanekuid laiendada nendesse sektoritesse, kus märkimisväärset palgakasvu on juba lubatud.

Riigikogu Keskfraktsiooni liige Jaanus Karilaid ütles, et ainult Seedri välja pakutud kokkuhoiuga maksutõusudest ei pääseks.

«Maksureformi on vaja, mingeid maksumuudatusi on vaja. Üks võimalus on kulude kokkutõmbamine, näiteks tehakse seda maavalitsustega. Samas on keskaparaadi palgatõusus ärajätmine on üks paljudest võimalikest lahendustest,» ütles Karilaid.

Tema sõnul on see siiski vaidluse küsimus. Karilaud märkis, et ehk ei ole mõtet  tõsta 2-3-4 maksuliiki ja võib-olla oleks parem tõsta korraga üksikisiku tulumaksu.

Riigi- ja Omavalitsustöötajate Ametiühingu ROTAL esimehe Kalle Liivamäe sõnul on praegu riigitöötajatest palkade tõstmisel olnud eelistatud õpetajad, kultuuritöötajad, sotsiaaltöötajad ja sisejulgeolekutöötajad.

«Mujal on olnud palgakasv niigi tingimuslik. Siiamaani on olnud ülejäänud riigiasutustel palgatõus sisemiste reservide arvelt ehk seda mõningaid töötajaid koondades,» lausus ta.

Liivamägi hinnangul on haldusreformi käigus makstavad kompensatsioonid liialt suured. Ta märkis, et kuigi ka rahandusministeerium on püüdnud vältida olukorda, kus riik oleks niinimetatud palgaralli eestvedaja, on osale riigitöötajatest siiski motivatsioonipakette leitud.

«Riigil raha on. Kui statistikat vaadata, siis ikkagi riigisektoris raha leitakse. Ma pean siis silmas kõrgematele riigiametnikele makstavaid täiendavaid vahendeid, kuidas neid motiveerida tulemuslikuma töö eest. Aasta lõpus kulutatakse ära reservid, mis on asutustel riigieelarvest planeeritud,» ütles Liivamägi.

Isamaa ja Res Publica Liidu esimees Helir-Valdor Seeder on rahvusringhäälingu andmetel pakkunud välja, et riigieelarve strateegias aastateks 2018-2021 keskvalitsuse töötajaile ette nähtud 2,5 protsendi suuruse palgakasvu võiks ära jätta, samuti võiks kärpida keskvalitsuse majanduskulusid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles