Euroopa Keskpank: rahatähti saab kasutada metanooli tootmiseks

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti kroonid.
Eesti kroonid. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Euroopa Keskpanga sõnul saab käibelt kadunud ja purustatud rahatähti mitmel viisil  töödelda ning kasutada näiteks isolatsioonimaterjali, metanooli ja telliste valmistamiseks.


Euro kasutusele võtnud riikide keskpangad võivad käibelt kadunud rahvusvaluuta hävitamiseks ja järelejäänud jäätmete kasutamiseks rakendada erinevaid meetodeid. Oluline on vaid tagada, et jäätmetest ei saaks uuesti rahatähti kokku panna, ütles Euroopa Keskpanga pressiesindaja Niels Bünemann.

Eesti Pank otsustas käibelt kadunud ja purustatud kroonid ladestada prügimäele, kuna see on kõige odavam meetod. Bünemanni sõnul püüdlevad Euroopa Keskpank ja euroala riikide keskpangad aga selle poole, et rahatähtedest tulenevad jäätmed ümber töödeldaks.

«On terve hulk meetodeid purustatud pangatähtede ümber töötlemiseks,» ütles Bünemann. Üks neist on mehaaniline ümbertöötlemine ning uue aine kasutamine näiteks isolatsioonimaterjali, metanooli, telliste, ehitusplaatide ja raskusi taluva põrandamaterjali valmistamiseks. Lisaks saab purustatud rahatähti kasutada soojus-jäätmetöötlusjaamades ning kütuse aseainena tsemendi tootmisel.

Nii euro rahatähtede tootmisel kui hävitamisel püüavad Euroopa Keskpank ja riikide keskpangad käituda keskkonnasäästlikult, kinnitas Bünemann. «2003. aasta uuringust ilmnes, et euro rahatähtede keskkonnamõju kogu nende elutsükli vältel on võrdne sellega, kui iga Euroopa kodanik sõidab autoga ühe kilomeetri või jätab 60-vatise elektripirni pooleks päevaks põlema,» märkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles