Eesti inimeste finantsvarade maht oli mullu üle 10 miljardi euro (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Finantsinspektsiooni juhatuse esimees  KILVAR KESSLER
pl/FOTO PEETER LANGOVITS/ POSTIMEES
Finantsinspektsiooni juhatuse esimees KILVAR KESSLER pl/FOTO PEETER LANGOVITS/ POSTIMEES Foto: PEETER LANGOVITS/PM/SCANPIX

Eesti eraisikute finantsvarad on endiselt suuremad kui nende kohustused: finantsvarade maht oli 2016. aasta lõpus 10,2 miljardit eurot, samal ajal kui finantskohustuste jääk oli 8,4 miljardit eurot.

Neto finantsvarad ulatusid aasta lõpus 1,8 miljardi euroni. Eesti residendist eraisiku keskmine finantsvarade maht oli möödunud aasta lõpus 7709 eurot ja finantskohustuste jääk 6339 eurot. Eraisiku keskmine neto finantsvara väärtus oli seega 1370 eurot, teatas finantsinspektsioon.

Finantsturu üldist olukorda kommenteerides ütles finantsinspektsiooni juhatuse esimees Kilvar Kessler, et hoogsalt on kasvanud eri investeerimispakkumiste hulk. «Inimestele pakutakse üha uusi ja põnevaid investeerimisvõimalusi, kuid nendega seotud riskide mõistmine võib olla paljudele raskendatud. Populaarsust on kogunud ühisrahastusplatvormid ja hoiu-laenuühistud, mis enamasti ei kuulu finantsinspektsiooni järelevalve alla või milles avatud hoiused ei ole tagatud riikliku Tagatisfondi kaudu,» märkis Kessler. 

«Meie arvates tuleb turuosalistel, tarbijatel, regulaatoril ja finantsjärelevalvel arutada, kas need uued investeerimisvõimalused vajavad lisareguleerimist ja avalikku järelevalvet,» lisas juhatuse esimees.

«Kahjuks on kasvutrendi näha ka kelmuslikes «investeerimispakkumistes». Finantsinspektsioon hoiatab võimaluse korral avalikkust oma kahtlustest ja taotleb pädevuse piires kriminaalmenetluste algatamist, samuti toetame oskusteadmistega kolleege uurimisasutustes kelmide tabamisel ja süüdimõistmisel,» rääkis Kessler.

Hoiuste koondjääk kasvas 2016. aastal 5 protsenti ehk 798 miljoni euro võrra ja ulatus aasta lõpus 16,3 miljardi euroni. Enim suurenes nõudmiseni ja üleööhoiuste maht – aastaga 7 protsenti ehk 855 miljoni euro võrra –, eelkõige madalate intressimäärade tõttu.

Pankade laenuportfelli koondjääk kasvas 2016. aastal 6 protsenti ehk 1 miljardi euro võrra. Aasta lõpu seisuga olid pangad väljastanud laene 17,8 miljardi euro ulatuses. Lisaks liikusid 2016. aastal finantsinspektsiooni järelevalve alla ka krediidiandjad, mille antud laenude maht on 0,7 miljardit eurot.

Investeerimisteenuste mahu kasvu on endiselt vedanud pensionifondid, mille varade maht suurenes 2016. aastal 18 protsenti. Kinnisvarafondide varade maht kasvas märkimisväärselt: 61 protsenti. Kõikidesse säästmisele ja investeerimisele suunatud finantsteenustesse paigutatud varade maht kerkis möödunud aastal 5 protsenti ehk 10,2 miljardi euroni.

Elukindlustuse maksete maht kasvas 2016. aastal 3 protsenti ja moodustas 86 miljonit eurot. Kahjukindlustuses suurenes kindlustusmaksete maht 8 protsenti ja moodustas 302 miljonit eurot.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles