Veebikonstaabel hoiatab Facebookis leviva petuskeemi eest

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PHIL NOBLE/REUTERS

Viimase nädala jooksul on politsei andmeil netikelmid taas aktiviseerunud - mõned heausksed kagueestlased on ka petturite ohvriks langenud ning sedasi oma raha kaotanud. Suurim seni teadaolev kahju on ligi 60 eurot.

«Praegu on laekunud politseisse mitmeid avaldusi seoses sellega, et netikelmid on aktiviseerunud. Teate küll seda trikki, kus juba Sinu sõbralistis oleva inimese nimega konto saadab Sulle sõbrakutse. Kui selle vastu võtate, küsib «sõber» Sinu telefoninumbrit. Peale seda saabub Sinu telefoni sõnum numbrikoodiga ning «sõber» palub selle talle saata,» kirjeldas petuskeemi veebikonstaabel Maarja Punak.

Seega on kelmid loonud juba reaalselt eksisteerivate kontode pinnalt libakontod, millel on päriskonto omaniku nimi, profiilipilt ja ka taustapilt. Seetõttu tuleks ohumärgina võtta seda, kui varasemalt juba sõbralistis olevalt inimeselt saabub mingil põhjusel uus sõbrakutse. Sel juhul tuleks enne sõbrataotluse heakskiitmist see konto kindluse mõttes avada ja üle vaadata.

Kui kontol ühtegi ühist tuttavat ei ole või puudub sisu ja konto on värskelt loodud, tasuks sellelt inimeselt silmast silma kohtudes või muul turvalisel moel uurida, et kas see ikkagi on tema konto. Seega tasub sõbrataotlusi kinnitades olla hoolas ning tähelepanelik, et välistada sõbrakandidaadi kurjad kavatsused.

Veebikonstaabli sõnul on konkreetse petuskeemi sihtmärgiks eakamad vene keelt kõnelevad ning kergesti mõjutatavad noored. «Seetõttu soovitame teadlikel täiskasvanutel nii oma lastele kui ka sotsiaalmeediat kasutavatele vanematele edastada info tegutsevatest kelmidest välistamaks täiendavaid ohvreid. Seejuures tasuks oma lähedastelt uurida, ega neile pole koode edastatud, sest raha liigub samamoodi, lihtsalt vabandused, miks koodid võõrale numbrile saabuvad, on erinevad,» lisas Punak.

Internetis toimetades ei tohiks unustada põhireeglit, et mitte kellelegi ei tohi kergekäeliselt anda oma paroole, salasõnu ega muid ligipääse võimaldavaid tunnuseid. Juhul, kui olete siiski langenud pettuse või kelmuse ohvriks, tuleb juhtunust viivitamatult politseid teavitada, edastades kõik olulised detailid. Mida kiiremini info politseini jõuab, seda suurem on võimalus, et kelmid ka tabatakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles