Tele2 Grupi juht: tunneme end Eesti «suurte poiste» kõrval tugevalt

Aivar Pau
, tehnikaportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Allison Kirkby Tallinnas
Allison Kirkby Tallinnas Foto: Tele2
  • Rändlustasude kadumine toob ettevõttele sel aastal 20 miljonit kahju

Tallinna täna külastanud Tele2 Grupi rootslasest juht Allison Kirkby leidis põgusas intervjuus Postimehele, et ettevõte tunneb ennast Eesti turul väga kindlalt vaatamata konkurentide teenuseportfellide laienemisele ning rändlustasude kadumisest tingitud mõjudest.

Külastate te tihti oma Tele2 kontoreid üle maailma?  

Proovime neid külastada vähemalt kord aastas, et rääkida üle igal kevadel värskenduse saavad strateegilised plaanid. Eile olime Leedus, täna Eestis, homme Lätis, järgmisel esmaspäeval juba Viinis, edasi Horvaatias ja edasi siirdume juba Kasahstani ja Hollandisse.

Milline on teie üldine hinnang mobiiliturule hetkel Baltimaades ja Eestis?

Me tunneme ennast Baltimaades väga tugevana, oleme näinud suurt kasvu kõigis kolmes riigis. Põhjuseks see, et 4G-võrgud on välja ehitatud ning see katab 99 protsendini rahvastikust. Näeme, et rahvas tõesti naudib kiirusi, mida 4G neile pakub, kui nad soovivad liikvel olles ligipääsu videole ja andmetele. Näeme ka seda, et üha enamate inimeste valikuks on nutitelefonid. Mida rohkem tarbijad andmeid kasutavad, seda enam saame teenida ka tulusid mobiilse andmeside pakkumiselt.

Kuidas on lood Tele2 positsiooniga Eestis, olete te rahul?

Ma ei ole kunagi rahul (naerab)! Eesti on väga tiheda konkurentsiga riik ja me oleme siin nr 3 mängija. Oleme jätkuvalt «suurtele poistele» väljakutse pakkujaks klientide ühenduvuse pakkumisel. Eesti meeskonnal on olnud tõeliselt fantastiline aasta – oleme võrku palju investeerinud ja näeme nüüd sellest tuleneva kasu kasvu.

Te konkurentidest Eestis on saanud «tõelised telekomiettevõtted», mis on ostnud kokku ka kaabellevifirmasid ja pakuvad nüüd väga laia valikut teenuseid – ka püsiühendusi ja TV-teenuseid. Kas tunnete, et Tele2 on väikese sammu maha jäänud?

Vastus on selle küsimusele on väga lihtne: me oleme võtnud nõuks investeerida vaid tehnoloogiasse, milles näeme väljavaadet tulla võitjaks ja olla edukad. Viimastel aastatel oleme olnud tõeliselt fookustatud maailmatasemel mobiilivõrkude väljaehitamisele, kuna leiame, et inimesed tahavad järjest enam olla hästi ühendatud sõltumata sellest, kus ja millal nad viibivad.

Näeme kasvavat nõudlust mobiilsuse järele. Tõesti, nii Eestis kui mitmes teises riigis on meie konkurendid asunud pakkuma ka püsiühendusi ja TVd, oleme Rootsi turul ka ise nende pakkumisel teisel kohal. Aga tegemist on tõesti trendiga, mida me paljudel turgudel jälgime. Meie mobiilivõrgud omavad loomulikult juba praegu püsiühenduse elemente ning 5G-ajastu tulekuga seoses peab valguskaabel jõudma palju lähemale lõpptarbijale ja see saab üha suuremaks osaks meie süsteemidest. Mis sisusse puutub, siis me tahame olla sisuteenuste võimaldaja, selle asemel, et pakkuda seda ise.

Kuidas on Tele2 äritulemusi muutmas kõik see, mis toimub praegu Euroopas seoses rändlustasude kadumisega? Tunnete, et põhjariikidele on liiga kõrgete hulgihindade lae kehtestamisega tõsiselt liiga tehtud?

«Roam like home» mõjutab kõiki telko-operaatoreid. Eriti neid, kes tegutsevad Baltimaades, kuna siin on hinnad palju madalamad kui mujal Euroopas. Oleme välja öelnud, et see kõik läheb meile maksma 200 miljonit Rootsi krooni (20 miljonit eurot) sel aastal ja mõju jätkub ka järgmisel.  

On suurepärane, et tarbijad saavad vabalt rändluses olla, kuid see läheb väga palju maksma operaatoritele. Teeme kõik selle nimel, et need inimesed, kes ei reisi, ei peaks kannatama.

Tele 2 on Eestis nüüdseks tegutsenud 20 aastat ja me oleme selle üle väga uhked. Pakume siin kiiruseid, mis on kaks korda suuremad keskmistest näiteks USAs ja Suurbritannias. Kuna Eesti on e-Eesti, siis on see suurepärane paik kõige uuemate digiteenuste testimiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles