Saudi Araabia panustab Trumpi USA-le

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA Donald Trump ja Saudi Arabia kuningas Salman bin Abdulaziz al-Saud.
USA Donald Trump ja Saudi Arabia kuningas Salman bin Abdulaziz al-Saud. Foto: Mandel Ngan/AFP/Scanpix

Ilmselt ei olnud väga suur juhus, et Ameerika Ühendriikide presidendi Donald Trumpi esimene välisvisiit toimus Saudi Araabiasse. Kahest riigist on saanud ühelt poolt suurimad vastased, et mitte öelda vaenlased naftatootmisturul, teisalt on saamas neist väga suured liitlased kogu majanduses.

On ju Ühendriikide kildanaftabuumi põhjustatud ülepakkumine peamine põhjus, miks nafta hind peaaegu kolm aastat tagasi kokku kukkus ning mida Naftat Eksportivate Riikide Organisatsioon (OPEC) eesotsas Saudi Araabiaga püüab tootmise vähendamise abil taas üles saada või vähemalt stabiliseerida.

87 protsenti Saudi Araabia tuludest annab nafta. Selle sajandi esimesed tosin aastat sealne majandus õitses, aga nafta hinna kokku kukkudes seisis riik silmitsi hiiglasiku, 80 miljardi dollari suuruse eelarvedefitsiidiga. Tõsi, selle aasta esimeses kvartalis kahanes defitsiit seitsme miljardi dollarini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles