Valitsusliidu pandimaksu hülgamise jutt jäi ettevõtjatele segaseks

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mait Palts
Mait Palts Foto: Liis Treimann

Valitsusliit teatas eelmisel nädalal, et loobub ettevõtjaid ärritanud pandimaksust, kuid tegi seda nii ebamääraselt, et Kaubandus-tööstuskoja tegevdirektori Mait Paltsi sõnul pole aru saada, mida kavatsetakse.

Mait Palts:

Ma ei ole väga täpselt aru saanud, mida valitsuskliidu poliitikud seoses pandimaksuga teha lubasid ja mida nad tegelikult kavatsevad ette võtta.

Ettevõtjate seisukohalt tuleks pandimaks tagasi võtta ja sinna paika ka jätta. Pandimaksu pole vaja asendada mingi muu samalaadse maksuga, et takistada kasumi maksuvaba välja viimist.

Selleks, et anda maksuametile täiendavaid volitusi, pole vaja ka muuta maksukorralduse seadust, sest kohtupraktikas on varem väga selgelt käsitletud teeseldud tehinguid, kus laenu sildi all võeti välja hoopis kasum ja tulumaksu ei makstud.

Maksuameti töö tõhustamiseks piisaks üksnes neile täpsustava juhendi kirjutamisest.

Mina pole leidnud kinnitust väidetele, et pandimaksust loobumisega kaasneb mõju riigieelarvele, sest riigieelarve eelnõusse pole pandimaksust laekuvaid otseseid tulusid sisse kirjutatud. Seetõttu pole põhjust rääkida ka vajadusest teha mingisuguseid kärpeid.

Kobareelnõu sisaldab küll kaudseid tulusid 2018. aastal 10 miljonit eurot, 2020. aastal 18 miljonit eurot, kuid pandimaksu otsest mõju pole eelarvekavas käsitletud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles