EASi nõukogu endine liige jäi süüdi soodustuskelmuses (4)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anti Tammeoks
Anti Tammeoks Foto: Erik Prozes/Äripäev

Harju maakohus mõistis esmaspäeval Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) nõukogu endise liikme Anti Tammeoksa süüdi soodustuskelmuses ning mehel tuli vastu võtta tingimisi vangistus.

Kohus mõistis 41-aastasele Tammeoksale tingimisi üheaastase vangistusega ühe aasta ja kuue kuu pikkuse katseaja. Eelnevalt oli Põhja ringkonnaprokurör Endla Ülviste nõudnud Tammeoksale rahalist karistust 250 päevamäära ulatuses, arvestusega, et üks päevamäär on 61 eurot.

Veel mullu novembris koos Tammeoksaga kohtupingis olnud Mario Sootna ja Nelitäht OÜ osas lõpetas kohus menetluse otstarbekuse kaalutlusel, nagu taotles prokurör.

Põhja ringkonnaprokuratuur on esitanud Tammeoksale süüdistuse pettuse teel soodustuse saamises või soodustuse mitte-eesmärgipärases kasutamises. Koos temaga olid kohtu all veel Kalevi Paluteder, Mario Sootna ning juriidiliste isikutena RS Technology OÜ ja Nelitäht OÜ.

Kriminaalasi ulatub 2012. aastasse, kui keskkriminaalpolitsei tegi suvel Eesti eri paigus mitu läbiotsimist ja esitas kahtlustused Tammeoksale ja OÜ Nelitäht juhatuse liikmele Mario Sootnale seoses Euroopa Liidu (EL) toetusraha kasutamist puudutava kriminaalasja uurimisega. Toona teatas prokuratuur, et soodustuskelmuse kahtlustuse said kokku kümme inimest.

2012. aastal avaldatud kahtlustuse järgi oli kelmuseskeemi peamine organiseerija Tammeoks, kes oli kuni kahtlustuse saamiseni EASi nõukogu liige ning kahtlustus puudutas tema tegevust enne sellele ametikohale asumist. Tammeoks oli ka MTÜ Eesti Pakendiringlus tootmis- ja logistikajuht ning ühtlasi on olnud ka riigikogu liige.

Kelmuse täideviimises kahtlustati 2012. aasta suvel OÜ Nelitäht juhatuse liiget Mario Sootnat. Ta on juhtinud Rahvaliidu Tallinna linnaühendust ja olnud Mustamäe linnaosa vanem.

2012. aastal avaldatud kahtlustuse järgi taotles OÜ Nelitäht 2010. aastal EASilt ja Keskkonnainvesteeringute Keskuselt (KIK) toetust jäätmete ümbertöötlemise seadmete ostmiseks ja esitas seejuures valeandmeid seadmete maksumuse kohta, et saada suuremat toetust. Toetussumma on nimelt protsentuaalses sõltuvuses projekti ehk seadmete kogumaksumusest – EASi puhul on toetuse määr 40 protsenti ja KIKi puhul 50 protsenti.

EAS kiitis 6,95 miljoni krooni suuruse kogumahuga projekti heaks ja maksis 2011. aastal OÜle Nelitäht välja 2,78 miljoni krooni suuruse toetuse. KIKle esitatud projekti kogumaht on 15,02 miljonit krooni ja küsitud toetuse osa 7,51 miljonit krooni, kuid taotlus on jätkuvalt menetluses ja selle projekti osas ei ole väljamakseid tehtud.

Nelitäht avas 2012. aasta suvel Tallinnas Suur-Sõjamäel määrdunud kõvaplastist pakendite tööstusliku ümbertöötlemise liini, mille käivitamisesse investeeris ettevõte enda teatel ligi miljon eurot.

Kriminaalasja kohtueelset menetlust viis läbi keskkriminaalpolitsei ja uurimist juhtis Põhja ringkonnaprokuratuur.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles