Sester: Kreeka majandus peaks olema tõusuteel

Adele Johanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka lipp
Kreeka lipp Foto: Scnapix

Esmaspäeval eurorühma koosolekul osaleva rahandusministri Sven Sesteri sõnul liigub Kreeka programmi lõpetamise suunas ja üldises plaanis peaks Kreeka majandus olema tõusuteel.

Esmaspäeval kogunev eurorühm arutab Kreeka abiprogrammi teise ülevaatuse lõpuleviimiseks ja järgmiseks makseks vajalike eeltegevuste täitmist. Algselt 2016. aasta sügiseks planeeritud teise ülevaatuse lõpetamine on edasi lükkunud, kuna Euroopa institutsioonid ja Rahvusvaheline Valuutafond on vajanud aega jõudmaks üksmeelele Kreeka majandustulemuste ning sellest järelduvatele majandusväljavaadete tõlgendamises, teatas rahandusministeerium.

«Ülevaatuse venimisest hoolimata liigub Kreeka selgelt programmi lõpetamise suunas ning loodame, et kõik pooleliolev saab tehtud,» ütles Sester. «Üldpilt annab lootust, et Kreeka majandus on tõusuteel. 2016. aasta esmane primaarne eelarveülejääk on rohkem kui 3 protsenti SKP-st, mis on programmi eesmärgist 0,5 protsenti selgelt suurem ning positiivsed tulemused kanduvad ka käesolevasse aastasse. Eelkõige peab Kreeka edasi liikuma tööturu- ja pensionireformidega,» lisas Sester.

Teiste teemadena on eurorühmas arutlusel Hispaania abiprogrammi järgne seitsmes ülevaatus ning inflatsioon euroalas. Samuti tutvustab Euroopa Komisjon kevadist majandusprognoosi.

Majandus- ja rahandusküsimuste nõukogus (Ecofin) arutatakse, kuidas muuta topeltmaksustamisega seotud vaidluste lahendamise mehhanism efektiivsemaks. Topeltmaksustamisega on tegemist juhul, kui ettevõtlustulu maksustatakse korraga kahe või enama liikmesriigi maksuseaduste alusel.

Veel toimub Ecofinil mõttevahetus äriühingu tulumaksu ühtse maksubaasi direktiivi üle. Põhiküsimuseks on, kuivõrd tagab see liikmesriikidele piisava paindlikkuse selle rakendamisel ning aitab suurendada EL-i ja liikmesriikide maksusüsteemide konkurentsivõimet ning ligitõmbavust.

Samuti on Ecofinil kavas vastu võtta järeldused Euroopa poolaasta raames koostatud makromajandusliku tasakaalustamatuse analüüside kohta. Lisaks antakse ülevaade aprillis Washingtonis toimunud G20 rahandusministrite ja keskpankade juhtide ning Rahvusvahelise Valuutafondi ja Maailmapanga kevadkohtumistest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles