Euroopa Liit asub kodulaenuvõtjate kaitsele

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pangad jagavad jälle soodsalt kodulaenu.
Pangad jagavad jälle soodsalt kodulaenu. Foto: Urmas Nemvalts

Euroopa Komisjon tegi täna ettepanekud inimeste kaitsmiseks vastutustundetu kinnisvaralaenude andmise eest.


Majandusbuumi aastatel kinnisvaralaenude laenuandjad ja vahendajad käitusid vastutustundetult ning laenuvõtjaid ei hoiatatud nende otsuste tagajärgede eest, ütles ELi finantsteenuste volinik Michel Barnier. Kinnisvaralaene anti liiga palju ning nüüd on inimestel raskused oma võlgade maksmisega. Näiteks 2008. aastal oli kümnendik ELi majapidamisi maksevõlgades.

Euroopa Komisjoni poolt välja pakutud reeglid peaksid aitama sellise olukorra taastekkimist vältida. Need keelavad reklaamid, mille sõnastus võib luua vale ettekujutluse laenu kättesaadavusest või kulust. Laenuandjad peavad vastavalt komisjoni ettepanekule esitama hüpoteegi tingimused «Euroopa standardiseeritud infolehel», et kliendid saaks laenupakkumisi lihtsamalt võrrelda.

Laenuandjatel tekib ka kohustus hinnata kliendi võimekust kinnisvaralaenu tagasi maksta. See võib tunduda elementaarne, kuid näiteks Suurbritannias väljastati 2007. ja 2008. aastal 45 protsenti kodulaene ilma kliendi sissetulekut kontrollimata.

Euroopa Komisjon loodab, et tänu uutele reeglitele õnnestub igal aastal vältida 1,2-1,9 miljardi euro väärtuses halbu laene, vahendab EUbusiness.

Lisaks püüab Euroopa Komisjon oma ettepanekutega aidata kaasa kinnisvaralaenude ühisturu tekkele ELis. Komisjoni meelest võiks kehtestada reeglid, mille alusel kodulaenude vahendaja, kes on saanud tegevusloa ühes liikmesriigis, võiks osutada teenuseid kogu ELis.

Komisjoni ettepanekud vajavad kehtimahakkamiseks aga ka liikmesriikide ning Euroopa Parlamendi heakskiitu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles