Väikeettevõtlus Venemaal: mammutiotsingud

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mammut
Mammut Foto: SCANPIX

Ammu väljasurnud mammutid on segamatult aastatuhandeid Jakuutia igikeltsas lebanud, nüüd on neist aga saamas jõukuseallikas kohaline elanike jaoks. 

Kohalik omavalitsus proovib leida viise, kuidas mammutiluid maksustada. Mammutivõhku kasutatakse ennekõike ehete valmistamiseks, seda eriti Aasias ning materjali propageeritakse kui eetilist alternatiivi elevandiluule, vahendab Reuters. 

Venemaa Sahha Vabariik ehk Jakuutia on hõredalt asustatud ning suurema osa aastast on piirkond mähitud lumme ja jäässe. Tegemist on ka piirkonnaga, kus kaevandatakse kulda ja teemante. Sealt tuleb aga ka 90 protsenti maailma mammutivõhkadest. Jakuutia tööstuse- ja geoloogiaministri Nikita Shepeljovi sõnul koguti piirkonnast eelmisel aastal 80 tonni mammutivõhku.

Seadusega on keelatud külmunud mammuteid välja kaevata, aga igaüks, kes on 7500 rubla või 117euro eest endale vastava loa ostnud, võib mammutite maiseid jäänuseid korjata maapinnalt. Mõnel juhul aitab pinnale uhtumisele kaasa ka kevadine sula. Teinekord aitavad mammutiotsijad sellele ka pumpadega ise kaasa. Kuigi tegevus pole just seadusekohane, ei ole ametivõimudel ka aega kontrollida, mis kaugetes piirkondades parajasti toimub.

Kohalik omavalitsus tahab aga muuta maksuseadusi nii, et mammutivõhku saaks maksustada sarnaselt kullale ja teemantidele.

Kilo töötlemata kvaliteetse mammutivõhka maksab Jakuutias umbes 400 eurot.  Suured poleeritud võhad võivad aga maksta sadu tuhandeid eurosid. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles