Korruptsiooniskandaalid räsivad Brasiilia majandust

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Brasiilia president Michel Temer.
Brasiilia president Michel Temer. Foto: Xinhua/Xinhua/Scanpix

Brasiiliat vaevab juba mitmendat aastat hiigelsuur korruptsiooniskandaal, mis sai möödunud nädala teisel poolel uut hoogu. Asjaolu, et skandaaliga on seotud ka uus president Michel Temer, kukutas neljapäeval Brasiilia börsiindeksit Bovespa 8,8 protsenti ning sealset valuutat reaali dollari suhtes kaheksa protsenti, mis tähendab, et selle aasta algusest toimunud kursitõus kadus olematusse. Päev algas koguni kauplemise peatamisega, kui aktsiate hinnad kukkusid üle kümne protsendi.

Nimelt lindistas maailma suurima lihatööstusettevõtte JBS nõukogu esimees Joesley Batista president Temeriga märtsis peetud jutuajamise, kus viimane soovitas jätkata altkäemaksu andmist vangistatud endisele parlamendisaadikule Eduardo Cunhale. Cunhat süüdistatakse korruptsioonis ja rahapesus.

«Sa pead seda jätkama, eks?» vahendas esmalt Rio de Janeiro ajaleht O Globo presidendi öeldut, mida kinnitasid hiljem Brasiilia ülemkohtu avaldatud materjalid.

Brasiilia parlamendi alamkoja spiikrit Cunhat peetakse riigi üheks mõjukaimaks ja kardetavaimaks poliitikuks, kelle kohta arvatakse, et tal on paljude oma kolleegide kohta mitmesuguseid saladusi. Võimalus, et Cunha võib need saladused avaldada ametivõimudele ja saada vahetuskaubaks kõrgetele poliitikutele ja ettevõtjatele kergema karistuse, on olnud kaua poliitilise eliidi ärevuse põhjuseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles