Brittidel on sisserändajatest mõõt täis (10)

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sadiq Khan.
Sadiq Khan. Foto: SCANPIX

Theresa May juhitavad toorid plaanivad piirata sisserännet väljastpoolt Euroopa Liitu, kava kohaselt tuleks iga võõrtöölise pealt tasuda riigile 2000 naela aastas.

Suurbritannia ettevõtted seisavad silmitsi tunduvalt kõrgemate värbamistasudega, kuna toorid on otsustanud tõsta välismaiste oskustööliste palkamise eest nõutavat lõivu. Nimelt on partei otsustanud piirata sisserännet Suurbritanniasse. Kava jõustub juhul, kui konservatiivid võidavad eesseisvad valimised, kirjutab the Financial Times.

«Kvalifitseeritud tööjõu sissetoomine ei tohiks olla vahendiks, kuidas ettevõtted ja valitsus pääsevad kohaliku tööjõu oskuste arendamisest,» teatas erakond manifestis.

Ettevõtete seas aga taoline otsus suurt populaarsust ei võida, kuna paljud sektorid sõltuvad suuresti väljastpoolt Euroopa Liitu saabuvatest töökätest. Siia kuuluvad näiteks USA pangad, karrirestoranid või Suurbritannia tervishoiusüsteem. Londoni leiboristist linnapea Sadiq Khan arvas, et kogu kava on täiesti läbimõtlemata ning põhjustab suurt kahju kogu pealinna majandusele.

«Viisaga seotud tasude tõus tähendab, et töötaja toomine riiki on Suurbritannias kaks korda kallim kui USAs,» arvas ka Nick Rollason, kes juhib ettevõtlusega seotud sisserände osakonda  õigusbüroos Kingsley Napley.

Tervishoiuminister Jeremy Hunt kinnitas raadiointerviis, et ta mõistab kui olulist rolli mängivad sisserändajad Suurbritannia tervishoius. «Ei ole aga õiglane, kui töötajad tuuakse sisse välismaalt ning samal ajal ei koolitata kohalikke elanike ning ei anta neile oskusi, et neid kõrgepalgalisi töid teha,» lisas ta samas

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles